Regisztráció és bejelentkezés

Ultra-finomszemcsés Grade2 titán hegesztése

Balogh Lajos

Gépészmérnöki Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Sipos József

Gépészmérnöki Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Témavezető: Nagy Péter

Doktorjelölt

Ultra-finomszemcsés Grade2 titán hegesztése

A titán és ötvözeteinek felhasználása napjainkban egyre jelentősebb. A tömegre fajlagosított szilárdsága a fémek között az egyik legnagyobb, kiváló a hő- és korrózióállósága, paramágneses és biokompatibilis. Ezen tulajdonságainak köszönhetően széles körben alkalmazható szerkezeti anyag. Az autóipar motoralkatrészek, a repülőgépipar sugárhajtóművek forgó részeinek és futóművek gyártásához alkalmazza, az orvostechnikában, mint implantátum anyagot alkalmazzák. A hadiiparban személyi védőfelszerelések, harckocsik és személyszállító járművek páncélzatának alapanyagául használják. A számítástechnikában a merevlemezek fejlesztésének ígéretes alapanyaga.

Napjainkban a modern mérnöki alkalmazások egyre szigorúbb követelményeket támasztanak a szerkezeti anyagokkal szemben. A fokozódó elvárásokra az anyagtudomány egyik lehetséges válasza az ultra-finomszemcsés anyagok alkalmazása. Mivel a hegesztés az egyik leggyakoribb gyártási eljárások egyike, ezen anyagok hegeszthetőségének vizsgálata a jövőben kiemelkedően fontos kutatási területté válhat.

A kutatómunka tárgya éppen ezért az intenzív képlékeny alakítással előállított ultra-finomszemcsés Grade2-es titán hegeszthetőségének vizsgálata. Célunk, hogy a hegesztési paraméterek optimalizálásával minimalizáljuk az anyagban a hegesztés hatására végbemenő szemcsedurvulás mértékét.

A hegesztett kötéseket argon atmoszférában, volfrámelektródás kézi ívhegesztéssel készítettük el. A mintadarabok 12 mm átmérőjű hengerelt rúdból készültek. A minimális forgácsolási anyagveszteség érdekében a rúdból 2 mm vastagságú korongokat készítettünk, amelyeket félbevágtunk, majd az így kapott feleket 1 mm-es illesztési hézaggal, hegesztőanyag hozzáadása nélkül, különböző paraméterekkel összehegesztettük. A hegesztett kötéseket roncsolásmentes és roncsolásos makro- és mikroszerkezeti vizsgálatokkal minősítettük.

A kutatásunk eredményeit a hagyományos szemcseszerkezetű titánt felhasználó alkalmazások esetén hasznosíthatják. A jövőben e tanulmány kibővítésére lehetőséget biztosít további mechanikai-, valamint korróziós vizsgálatok elvégzése, a hegesztés során hegesztőanyag alkalmazása, eltérő alapanyagú kötések kialakítása, illetve más hegesztési eljárások alkalmazása.

szerzők

 • Balogh Lajos
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Sipos József
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Nagy Péter
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett