Regisztráció és bejelentkezés

Szintaktikus fémhabok nyomóvizsgálata radiális irányban gátolt alakváltozás mellett

Szintaktikus fémhabok nyomóvizsgálata radiális irányban gátolt alakváltozás mellett

Szőllősi Péter BSc III. évf., Varga Márton BSc III. évf.

e-mail: eti8@gmail.com, mrtnvrg@gmail.com

Konzulens: dr. Orbulov Imre Norbert, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

e-mail: orbulov@eik.bme.hu

Napjaink egyik legégetőbb problémáját a meg nem újuló nyersanyag és fosszilis energiahordozó készletek végessége jelenti. Az ezáltal generált takarékossági törekvések új technológiákat, új anyagokat, anyagcsoportokat eredményeztek, amelyek közül a legtöbb lehetőség a kompozit anyagok alkalmazásában rejlik. A kompozitok olyan többfázisú, összetett anyagok, amelyekben az őket alkotó két, vagy több különböző mátrix- és erősítőanyag előnyös tulajdonságai ötvöződnek, hátrányaik kompenzálása mellett.

Kutatómunkánk során könnyűfém mátrixú, kerámia részecskeerősítésű anyagot, úgynevezett szintaktikus fémhab próbatesteket vizsgáltunk. A szintaktikus fémhabok, a bennük alkalmazott üreges kerámia gömbhéjaknak köszönhetően létrejövő kis sűrűség mellett megfelelő mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így szerkezeti anyagként is alkalmazhatók. Emellett a jó hő- és hangszigetelő, energiaelnyelő tulajdonságai az építő és járműiparban is hasznosíthatóvá teszik az anyagot.

Munkánkat, amely során radiális irányban gátoltuk a zömített próbatestek alakváltozását, indokolja az anyagcsalád újszerűsége, és a benne rejlő sokrétű felhasználási potenciál feltárása és a különféle konkrét alkalmazások (például: szintaktikus habbal töltött zártszelvény, ütköző, gyűrődő elemként alkalmazva).

Munkánk során elvégeztük a próbatestek zömítő vizsgálatát, az alakváltozást szenvedett próbatestek mikroszkópi vizsgálatát, figyelve a tönkremeneteli módokra, a jellegzetes szerkezeti változásokra. Elemeztük a feszültség-alakváltozás görbéket, a rugalmas és maradó alakváltozás arányát, a zömítés során elnyelt mechanikai energia nagyságát, meghatároztuk az egyes fémhabok anyagjellemzőit, a képlékeny alakváltozást megindító feszültséget, a szerkezeti merevséget. Összevetettük az radiális irányban gátolt és nem gátolt nyomóvizsgálatok során kapott eredményeket, hasonlóságokat és eltéréseket keresve. Vizsgáltuk a technikai tisztaságú alumínium (Al99,5) és ötvözött AlMgSi, AlCu5, AlSi12 mátrixú fémhabok viselkedését, a különböző méretű erősítő gömbhéjak és a hőkezelés hatását.

Vizsgálatainkat az Anyagtudomány és Technológia Tanszék Kompozit laboratóriumában és Anyagvizsgáló laboratóriumában végeztük.

szerzők

 • Varga Márton
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Szőllősi Péter
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Orbulov Imre Norbert
  egyetemi tanár, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett