Regisztráció és bejelentkezés

Fémgömbhéj erősítésű szintaktikus fémhabok mechanikai tulajdonságai

Fémgömbhéj erősítésű szintaktikus fémhabok mechanikai tulajdonságai

BÁLINT Attila1, KOVÁCS Zsolt1, SZLANCSIK Attila1

1Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Anyagtudomány és Technológia Tanszék

A fémhabok csoportja egy igen ígéretes tulajdonságokkal rendelkező anyagcsoport, többek között különösen jó rezgéscsillapító és energiaelnyelő képességük miatt is. A fémhabok egy speciális csoportja a szintaktikus fémhabok, ezen kompozitokban erősítőanyagként gömbhéjak szolgálnak. A szintaktikus fémhabok figyelemre méltó tulajdonsága, hogy a mátrix anyagminőségével, a töltőanyagként szolgáló gömbhéjak anyagának, méretének és mennyiségének változtatásával a szintaktikus fémhab tulajdonságai széles tartományban változtathatók.

Jelen munkánkban Globomet márkanevű tiszta vas gömbhéj erősítésű fémhabokat állítottunk elő kisnyomású infiltrációval. Mátrixanyagként négy fajta alumínium ötvözetet használtunk; technikai tisztaságú alumíniumot (Al99,5), AlSi12, AlMgSi1 és AlCu5 ötvözeteket használtunk, így ~1,4-1,7g/cm3 sűrűségű fémhabokat állítottunk elő. Az AlCu5 és AlMgSi1 ötvözeteket kilágyított és kiválásosan keményített (T6) állapotban is vizsgáltuk.

Legelőször meghatároztuk a gömbhéjak jellemző átmérőjét és a kompozitok elméletileg elérhető sűrűségét, majd összevetettük az általunk gyártottakkal.

A nyomószilárdság vizsgálatára kvázistatikus zömítővizsgálatokat végeztünk Ø 14 mm-es próbatesteken H/D=1, H/D=1,5 és H/D=2 magasság átmérő viszonyok mellett, mátrixanyagonként legalább 6-6 db próbatesten. A nyomószilárdsági értékek jelentősen eltértek pl. az Al99,5 mátrix esetében fémhab ~30 MPa a nyomószilárdságot ért el, míg az AlMgSi1-T6 mátrix esetében jóval nagyobb, ~80 MPa volt jelentős energiaelnyelés mellett (1. ábra, 2. ábra).

A próbatestek porozitását és mikroszerkezetét fénymikroszkópi és elektronmikroszkópos technikákkal is vizsgáltuk.

csatolmány

szerzők

 • Bálint Attila
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Kovács Zsolt Ferenc
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

 • Szlancsik Attila Dr.
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Májlinger Kornél
  adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Orbulov Imre Norbert
  egyetemi tanár, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett