Regisztráció és bejelentkezés

Adatalapú aerodinamikai modell megalkotása kvadkopterekhez

Drónokat, vagyis pilóta nélküli repülőgépeket egyre gyakrabban alkalmaznak a hagyományos repülőgépek helyett különböző területeken, mint a katonaság, légimentés, mezőgazdaság vagy felderítés. Ennek oka többek között, hogy jóval mozgékonyabbak, mivel a méretük kisebb, illetve nem szükséges az emberi komfort és tűrőképesség figyelembevétele.

A dolgozatom fő célja egy újszerű adat-alapú aerodinamikai modell kidolgozása multirotoros drónokhoz és helikopterekhez. Az adatalapú aerodinamikai modell segítségével a forgó lapátok által generált erők és nyomatékok nagy pontossággal modellezhetőek a szerkezet mozgásállapotának ismeretében. Az aerodinamikai erők pontos modellje rendkívül fontos a megfelelő szabályozási algoritmus megtervezésében és kivitelezésében.

A dolgozat eredményeképpen egy olyan nemlineáris kapcsolt drónmodellt kapunk, amely szabályozási algoritmusa képes figyelembe venni a nemlineáris aerodinamikai hatásokat. Ezen modell segítségével a drónok manőverezési sebességét és pontosságát is növelni tudjuk a jövőben.

szerző

 • Horváth Dávid András
  Gépészeti modellezés mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Lelkes János
  PhD hallgató, Áramlástan Tanszék
 • Bak Bendegúz Dezső
  Adjunktus, Áramlástan Tanszék

helyezés

II. helyezett