Regisztráció és bejelentkezés

Koaxiális propfan szélessávú zajforrásainak vizsgálata a fordulatszám függvényében

Koaxiális propfan szélessávú zajforrásainak vizsgálata a fordulatszám függvényében

Romasz Ádám BSc

e-mail: romasz.adi99@gmail.com

Konzulensek: Dr. Horváth Csaba, Áramlástan Tanszék

e-mail: horvath@ara.bme.hu

Tokaji Kristóf, Áramlástan Tanszék

e-mail: tokaji@ara.bme.hu

Akusztikában az áramlások által keltett zajok osztályozásánál két nagy csoportot tudunk elkülöníteni: vannak tonális és szélessávú komponensek. A tonális összetevők amplitúdó spektruma szűk frekvenciasávú, a szélessávú összetevők széles frekvenciasávval rendelkeznek. A hatékony elemzéshez és a különböző zajkeltő mechanizmusok feltérképezéséhez, valamint összehasonlításához célszerű e két típust elkülöníteni egymástól.

Tokaji et al. kifejlesztett egy módszert [1], melynek segítségével szét lehet választani e két akusztikai komponenst, így lehetőségünk nyílik azokat külön, a másik zavarása nélkül vizsgálni, a különböző zajkeltési mechanizmusokat feltérképezni. Ennek segítségével pontosabb képet tudunk alkotni a zajforrásokról, valamint különböző zajcsökkentési problémák megoldását is hatékonyabban tudjuk elvégezni.

Munkámban e módszer segítségével dolgozom fel és tanulmányozom a NASA Glenn Research Center 9×15 ft Low-Speed Wind Tunnel szélcsatornában, F31/A31 historic baseline típusú propfanon végzett mérési eredményeket. Az előállított egyenértékű szélessávú jeleket több különböző módszer segítségével elemzem és hasonlítom össze. Ezek közé tartozik a spektrumanalízis, valamint a zajtérképek vizsgálata.

A dolgozat feltárja az olvasó számára a fordulatszám változásának hatását a koaxális propfan zajforrásaira, valamint bemutatja a szélessávú zajforrások különböző típusait, azok előfordulási helyeit a zajtérképeken és a spektrumokon.

Irodalom:

1. Tokaji, K.; Soós, B.; Horváth, Cs. Extracting the broadband noise sources of counter-rotating open rotors. AIAA 2019-2572 (2019)

szerző

 • Romasz Ádám
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Horváth Csaba
  adjunktus, Áramlástan Tanszék
 • Tokaji Kristóf
  doktorandusz, Áramlástan Tanszék

helyezés

Jutalom