Regisztráció és bejelentkezés

Kerámiakondenzátorok nyúlásmérése a Robert Bosch Elektronika Kft-nél

Kerámiakondenzátorok nyúlásmérése a Robert Bosch Elektronika Kft-nél

Kecskés Miklós, MSc II. évf.

e-mail: kman@freemail.hu

Konzulens: Szekrényes András, Műszaki Mechanika Tanszék

e-mail: szeki@mm.bme.hu

Az autóipari rizikóbecslés mindig is különleges figyelmet igénylő terület volt: a gépjárműhasználat során bekövetkező meghibásodások életveszélyes helyzeteket, személyi sérüléseket, komoly baleseteket és környezeti károkat okozhatnak. A vevői elvárások illetve a világszintű ipari versenyhelyzet miatt az autógyártók minőségbiztosítási és megbízhatósági hozzáállása folyamatosan változik. A biztonság és a hatékonyság egyaránt elengedhetetlen faktorok ezen a területen.

A beszállított alkatrészek széles palettája közül az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált termékek a kerámia kondenzátorok (angolul Chip-Cs). Miközben a NYÁK-ra (Nyomtatott Áramköri Lap) az SMT (Surface Mount Technology – Felület Szerelt Technológia) folyamat során beültetik az alkatrészeket, a NYÁK lapot mechanikai terhelés éri, mely során az meghajlik. A hajlításból eredő nyúlás megrepesztheti a kerámia kondenzátorokat, amelyek helytelenül működő késztermékeket eredményezhetnek, és ez akár az autóipari vevők visszautasításához is vezethet.

Ahhoz, hogy a kerámiakondenzátorok törését elkerüljük, rizikóbecslést kell végeznünk a gyártósor valamennyi munkaállomására. Jelen TDK dolgozat célja, hogy bemutassa a rizikóbecslés módszereit, valamint a nyúlásmérés folyamatát a BOSCH hatvani gyárában.

KYOWA nyúlásmérő bélyegek és SPIDER 8 típusú nyúlásmérő berendezés használatával nyúlásmérést végeztünk Hatvanban, az aktuális ipari előírások betartása mellett. A nyúlásmérés eredményeinek validálására analitikus módszerekkel számításokat végeztünk, miközben a NYÁK-ot homogén anyagnak tekintettük.

Jelen TDK munkában összefoglaljuk a hatvani gyárban elvégzett nyúlásmérés és az analitikus számítások eredményeit, valamint javaslatot teszünk az eredményekben esetlegesen előforduló eltérések csökkentésére.

Irodalom:

1. J. R. Barber, “Elasticity,” 2nd Edition, Klu-wer Academic Publishers, New York, 2004, pp. 54-61, ISBN 1-4020-0964-X (Hardback) and 1-4020-0966-6 (Paperback)

2. Otto T. Bruhns, "Advanced Mechanics of Solids", Springer Verlag, 2003, New York, pp. 146-154, ISBN 3540437975 / 3-540-43797-5

3. D.W.A. Rees, "Mechanics of Solids and Structures", 2000, pp. London, Imperial College Press, 191-195, ISBN 1860942172

4. BOSCH Intranet (http://www.htv.hu.BOSCH.com/)

szerző

  • Kecskés Miklós
    gépészeti modellezés
    nappali (angol nyelvű)

konzulens

  • Dr. Szekrényes András
    egyetemi docens, (külső)

helyezés

I. helyezett