Regisztráció és bejelentkezés

Rezgő rendszerek Pin-and-Wait szabályozása

A mérnöki gyakorlatban rendszeresen előforduló feladat különböző testek rezgéseinek gyors csillapítása, mint például lengéscsillapítók esetén. A rendszerekből történő hatékony energia-disszipációhoz különböző stratégiákat lehet alkalmazni. Ebben a dolgozatban az a célunk, hogy egy speciális módszer, a Pin & Wait szabályozás segítségével találjunk optimális stratégiát a rezgések csillapítására.

Egy egymáshoz rugókkal és viszkózus csillapításokkal kapcsolt testek sorozatából álló rendszert vizsgálunk. A módszer a következő: ha az egyik test pillanatnyi sebessége éppen zérus, megfoghatjuk a testet ((pin), ezáltal rögzítve a pozícióját) és kis idő elteltével (wait) újra elengedhetjük. Célunk olyan megfogás-felengedés kombinációk keresése, amelyekkel a rezgések minél gyorsabban csillapíthatók. Szimulációs eredmények alapján látszik, hogy az ezzel a stratégiával szabályozott rendszerekben a rezgések szignifikánsan gyorsabban csillapíthatóak, mint a magára hagyott rendszerekben.

A cél a rendszerek viselkedésének megértése és egy optimális vagy közel optimális módszer kidolgozása a megfogások (pin) és felengedések (wait) idejének meghatározására.

szerző

  • Makovsky Mihály
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kalmár-Nagy Tamás
    Docens, Áramlástan Tanszék

helyezés

Jutalom