Regisztráció és bejelentkezés

Modell-prediktív szabályozási sémák az emberi egyensúlyozás inverz inga modelljeire

Az emberi népesség átlagos életkorának várható fokozatos növekedése miatt az emberi egyensúlyozási problémák megoldásának fontossága növekvő tendenciát mutt. Bár a központi idegrendszer által végrehajtott visszacsatolási folyamatokkal kapcsolatban jelentős szakirodalom áll rendelkezésre, a folyamat működési elve még nem tisztázott.

Kutatásunk középpontjában elsődlegesen a pszturális egyensúlyozás közben zajló idegi folyamatok modellezése áll. A fő cél megválaszolni, hogy a folyamat leírható-e a hagyományos lineáris szabályozókkal, mint például a PD, PID, PIDA vagy az új típusú modell alapú szabályozók egyikével. Bizonyos technikákat alkalmazunk a holtsáv jelenlétéből adódó nem-folytonosság kezelésére. Ezen kívül az energiaalapú modell-prediktív szabályozót kiterjesztjük a kettős inverzinga modellre, amely a csípőízületet is figyelembe veszi.

Összegzésként összehasonlítjuk a sima és nem sima holtsáv modelleket. Ezen kívül a szimulációk eredményeit összehasonlítják az inverz ingamodell korábban kapott eredményeivel és stabilometriai mérésekkel is.

szerző

  • Ismayilov Mirroyal
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Zelei Ambrus
    Tudományos munkatárs, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

Jutalom