Regisztráció és bejelentkezés

Rúd ujjhegyen való egyensúlyozása vívó- és nem vívó alanyok esetében

Testünk egyensúlyban tartása, annak természetessége, mindennapi jellegének ellenére egy alaposan kigondolt és megtervezett részegységekből álló komplex, összehangolt rendszer folyamatainak eredménye. Az egyensúlyozási stratégiák vizsgálatára gyakran alkalmazzák tesztként egy rúd ujjhegyen való egyensúlyozásának feladatát. A látszat ellenére ez egy rendkívül összetett és fárasztó feladat a kevésbé gyakorlottak számára.

Dolgozatom célja a rúd egyensúlyozás három szabadsági fokú és késleltetett visszacsatolású mechanikai modelljének (fordított inga - csúszka) mozgását leíró matematikai modell vizsgálata stabilitás szempontjából; a stabil tartományt befolyásoló tényezők, az érzékelési bizonytalanság és holtsáv hatásának vizsgálata a szabályozásban.

Az elméleti modellel való összevetés céljából reakcióidő- és egyensúlyozó készséget felmérő teszteket végeztem vívókon (akiknek a reakcióideje feltehetően rövidebb az átlagnál) illetve egyéb sportokat űző- és versenyszinten nem sportoló személyeken. A mérési eredmények segítenek az elméleti modell finomításában, hogy az a valóságot minél pontosabban tükrözze.

szerző

  • Szép Márton
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Insperger Tamás
    egyetemi tanár, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

II. helyezett