Regisztráció és bejelentkezés

Holdbázis, mint lakóház

Az emberiség fantáziáját mindig is mozgatta az ismeretlen meghódítása. A világűr ma már korántsem oly idegen nekünk, mint a XV.-XVI. századi bátor hajósok számára egy óceánokon átívelő expedíció. 1969 óta többször is leszálltunk kísérőnkön, jelenleg is állandó űrállomás kering a Föld körül, és a gps technika ott lapul mindannyiunk zsebében. A következő nagy lépés a technikai fejlődés rögös útján egy állandó bázis létesítése egy földön kívüli égitesten, praktikusan a Holdon.

Milyen körülmények fogadják az embert? Mi kell a holdi komforthoz, hogyan lesz otthonérzetünk, valamint kielégítő mikroklíma egy sivár, életidegen helyen? Hogyan kell házat építeni, sőt otthont teremteni a Holdon?

A feladat korunkban kiemelt figyelmet igényel. A probléma mindenképpen építészeti jellegű, s egy ilyen feladaton való gondolkodás a „hétköznapi” építészeti helyzetek megoldására való törekvéskor is kreatív inspirációval szolgálhat. Gondoljunk csak egy sarkvidéki expedíció vagy egy sivatagi bázis létesítményeire. Bár kevésbé mostoha körülmények között kell elviselhető lakóhelyet biztosítani a kutatók számára, a feladat mégis hasonló. A holdbázisról való gondolkodás fontosságát növeli, hogy a nemzetközi színvonalú angol Foster + Partners építésziroda a közelmúltban több tanulmányt is publikált ebben a témában.

E tanulmány tanulsága továbbá a speciális követelmények és emberi igények feltérképezése, azokra építészeti válasz kidolgozása mind műszaki, mind pszichológiai szempontból. Az emberi szükségletek tüzetes megismerése, a technológiai optimalizáció Földünk építészetében is hasznos lehet. A problémák komplex módon történő megközelítése, és a lehető legjobb megoldásra való törekvés a szakmai fejlődésünk meghatározó része.

szerző

  • Szilágyi Ádám
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • DLA Perényi Tamás
    egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék