Regisztráció és bejelentkezés

Köztér rehabilitációk hatása a közterek használatára

A TDK dolgozatunk témája az elmúlt hét évben lezajlott köztér rehabilitációk értékelése és eredményességének vizsgálata, valamint az emberek viszonyulása a rehabilitált közterekhez. Emellett megvizsgáljuk a rehabilitált közterek és a még felújításra váró területek használatában fellépő különbségeket.

Kutatásunk a Hévíz Városi Akcióterület Funkcióbővítő Fejlesztése programban néhány éve újonnan kialakított városközponton alapszik, amelyet a helyiek és az egyre növekvő külföldi és belföldi turisták azóta használatba vettek. Érdekelt minket, hogy mérhető-e az eltérés a pályázatban megfogalmazott célok és a valóság között.

A hévízi eredményeket a nyilvános adatok alapján összehasonlítjuk más rehabilitált közterek értékelésével, amelyből következtetni tudunk a köztér rehabilitációk általános hatásaira a közterek használata vonatkozásában.

A kutatáshoz az augusztus 24. és 30. között szervezett hévízi kutatótáborban rögzítettünk adatokat. A kutatás helyszíni adatelemzésen, megfigyelésen, helyzeti fotók és videók készítésén, strukturált és strukturálatlan interjúk készítésén alapult, amelyben járókelőket és szakembereket egyaránt megkérdeztünk.

A munka további részében a 2007 és 2013 között lezajlott köztér rehabilitációk értékelésének eredményeit összehasonlítjuk a Hévízen megszerzett eredményekkel. A kutatásban Hévízzel közel azonos nagyságú településeket választunk ki, hogy az összehasonlítás a lehető legmegfelelőbb legyen. A dolgozat következtetéseket von le a megvalósult magyarországi köztér rehabilitációkról, értékelést ad a hévízi városközpont megvalósulásáról, az emberek viszonyáról az adott terekkel kapcsolatban, valamint előrejelzi a következő ütemben megvalósuló köztér rehabilitáció várható eredményeit Hévíz példáján.

A dolgozat főbb szakirodalma:

- Hévíz város Integrált Városfejlesztési Stratégiája 2008

- Nyugat-Dunántúli Operatív Program 2007-2013

Készítő: A Magyar Köztársaság Kormánya, 2007

- Regionális Fejlesztési Operatív Program

Készítő: MTA RKK KÉTI, 2007

szerzők

 • Balaskó Zsolt
  urbanista építészmérnök
  nappali
 • Polányi Judit
  urbanista építészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szabó Julianna
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék
 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék

helyezés

I. helyezett