Regisztráció és bejelentkezés

Rétegződés

Rétegződés

Mi a történelem? A múlt visszhangja a jövőben. A jövő tükröződése a múlton

/Victor Hugo/

A Görgényi-havasok keleti oldalán fekvő Tompa tetőn és környékén különböző korok nyomait találjuk. Nem véletlen, hogy a római kori Dacia tartomány határát védő őrtornyok, és az első világháborús lövészárkok ennyire közel helyezkednek el egymáshoz; stratégiai szempontból a helyszín mindkét korban fontos volt. Jelenleg erdők, néhol legelők veszik körül a területet, és az idő múlásával a természeti környezet az épített fölé kerekedik, elnyomja azt. Mára a kisebb látható jeleken kívül szinte csak a régészeti kutatások igazolják, hogy itt védvonalak húzódtak. Tehát a természet és az épített környezet is folyamatosan változik, új rétegek keletkeznek és korábbiak tűnnek el.

Mi is egy újabb réteg hozzáadásával, kortárs építészeti eszközök használatával, de nem feltétlenül épületekkel kívánjuk előhívni a múlt emlékeit. Célunk a történelmi emlékek helyének megjelölése, modern elemekkel való bemutatása, nem visszaépítése. Emellett fontos, hogy ezek az elemek önmagukban is izgalmasak legyenek, turisztikai célponttá tehessék a helyszínt, mindezt úgy, hogy nem uralják a környezetüket, hanem szimbiózisban élnek azzal.

Az egyes elemek felfedezése segít feltérképezni a területet és a hozzá tartozó védműveket, ezzel személyessé téve az élményt és közelebb hozva a történelmi távlatokat. A sok apró egység egy nagy egészt alkot, távolról szemlélve egészében tárja fel a védvonalakat, érzékelteti azok folytonosságát és kiemelten megjelöli az őrtornyok helyét.

Fontos, hogy az elhelyezendő elemek egységes formanyelvvel rendelkezzenek, de érzékeltessék a korok közti különbséget is.

csatolmány

szerzők

 • Holecz Máté
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Koch Márió Péter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Balázs Mihály
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék