Regisztráció és bejelentkezés

Ráncok a tájban: római kori és I. világháborús védművek

Ráncok a tájban: római kori és I. világháborús védművek

Az erdélyi helyszíneken a római kori Dacia, az erdélyi népi hagyományok és a gazdag természeti környezet különleges összefonódásával találkozunk. A feltárt és feltárás alatt álló római kori örökség gondozása kiemelkedő feladatunk mind kulturális, mind örökségvédelmi szempontból. Szeretnénk az itt zajló munkálatokat, valamint az eddig elért eredményeket megmutatni, közérthetővé tenni a látogatók és helyiek számára egyaránt, építészeti keretet adva az emlékeknek.

Az egykori Dacia területét a limes védműrendszer és annak őrtornyai védték, melynek maradványait megtalálhatjuk a Görgényi- havasokban. A Tompa tető alatt elhelyezkedő plató stratégiai szerepét nem csak a római időkben, de a világháború alatt is kihasználták. A terület érdekessége a különböző korok egymásra rakódása, az egykori római őrtornyok és világháborús katonai sáncárkok együttélése.

Munkánk során célunk e különleges kettősség bemutatása építészeti és egyéb eszközöket használva. Szem előtt tartjuk az emlékek érthető bemutatását, a történelmi hűséget, a múlt egyszerű, finom eszközökkel való megidézését. Egy olyan rendszer kialakítását képzeltünk el, mely utal a terület kettősségére, a különböző korok kapcsolatára.

A tervezés során előképnek használjuk a Saint Maurice kolostorépületéhez készült védőtetőt, mely a folyamatos sziklaomlásoktól védi az épületet. A beavatkozást egyszerűségében, anyagában és viselkedésében egyaránt követendő példának tartjuk.

Előzetes bibliográfia:

http://tarsas2010.blog.hu/2013/08/04/mu_emlek_vedelem_bm

http://tarsas2010.blog.hu/2013/04/20/mult_muemlek_mitosz

http://tarsas2010.blog.hu/2013/01/14/muzeum_es_kalkriese_park_osnabruck_kozeleben

http://tarsas2010.blog.hu/2012/05/15/szirakuzai_gorog_szinhaz_oma

http://tarsas2010.blog.hu/2013/04/17/kronologikus_implantaciok_es_didaktikus_protezisek

http://tarsas2010.blog.hu/2013/02/13/astley_castle_warwickshire

csatolmány

szerzők

 • Tibai Friderika
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Gál József Ferenc
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék