Regisztráció és bejelentkezés

Kiszakadás

„Az idő korántsem olyan, amilyennek látszik. Nemcsak egy irányban halad, hanem egyszerre létezik benne a jövő a múlttal.” Albert Einstein

Az európai civilizáció kialakulásának egyik alapja az ókori Római Birodalom. Ennek a korszaknak településfejlődési szempontból a legjelentősebb hagyatéka a római limes, mely egész Európát átszeli. A határvonal feltárása és bemutatása különös kulturális és történeti jelentőséggel bír, ebbe kíván becsatlakozni az egykori Dacia határában található Mikháza.

A kis erdélyi falu mellett egykor római erőd, hozzátartozó település és fürdő volt. A dombokban bővelkedő vidék adta lehetőségek biztosítják, hogy egy kilátó telepítésével a romok beláthatóak legyenek, így azok összefüggéseiben értelmet nyerjenek.

Az általunk tervezett kilátó fő ismérve, hogy a látogató az építmény bejárása során teljesen átszellemüljön, a határ menti római katonai erőd hangulatát és világát minden porcikájában érezze. Célunk, hogy az épület önmagában legyen képes a látogatót kiszakítani térből és időből, egyfajta belső utazásra késztetve őt. A kilátó akkor teljesíti feladatát, ha a szemlélődő az épületet bejárva és a tájban gyönyörködve intuitív módon érti meg, hogy milyen volt 2000 évvel ezelőtt ebben az erődben szolgálni.

Építészeti kialakítását tekintve az épület kortárs formaalakítással kívánja a római örökséget bemutatni, tiszteletben tartva a táj hangulatát. Az általunk tervezett épület jelentésével és funkciójával nyerné el létjogosultságát a környezetben, anyaghasználatában és megjelenésében egy időszerű, modern tömeget képzelünk el.

csatolmány

szerzők

 • Fehérvári Tekla
  építészmérnök
  nappali
 • Karlovecz Ádám
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék