Regisztráció és bejelentkezés

Kisvasút állomás

Mikháza

“Ezelőtt úgy volt, hogy el kellett indulni ahhoz, hogy megérkezzék az ember. Ma a dolgok megérkeznek, mielőtt az ember elindulna. Érdekes kérdés, hogy mire fogunk várni akkor, amikor majd nem kell várnunk ahhoz, hogy megérkezzünk.” Paul Virilio francia építész-filozófus

Ezen gondolat nyomán elindulva esett választásunk az idei Tudományos Diákköri Konferencia programjai közül az a Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék által kiírt mikházai kisvasútállomás tervezésére.

Egyikünk már utazott ezen a kisvasúton. Beszámolója alapján, kizárólag az utazás élményéért, a látványért választják az ide látogatók. Az állomás, az információ, a jegypénztár hiánya hátráltatja a fejlődést. A problémák orvoslása mellett, szeretnénk egy várakozásra alkalmas, kiszolgáló funkciókkal ellátot épületet alkotni.

Szováta jelentős turisztikai központ, melynek határai a vonal rehabilitációjával kiterjeszthetők Mikházára is. Célunk, hogy tervünk iránytűként mutasson a településen található régészeti leletek és további értékei felé. Így példaként szolgálhat a környező községeknek.

Az ide érkezők számára épületünk lesz az első benyomás, mint egy házhoz érve a kapu. "A kapu kiút az életbe és határ a porta és a külvilág között. Megálljt parancsol a betolakodónak és kitárul a jó szándékkal bekívánkozó előtt." Fontosnak tartjuk, hogy a tervünk ilyen szellemiséget képviseljen, a település kapuja legyen.

Nagy hatással volt ránk a szovátai Ifjúsági-tó partján épült strandépület, amely a helyi anyagokat kortárs módon használta fel, segítve a tó rehabilitációját. Továbbá a Barneveld Noord állomás Hollandiában amelynek kiemelkedő tornya helykijelölő gesztussal bír.

csatolmány

szerzők

 • Incze Ádám
  építészmérnök
  nappali
 • Galántai Gergely
  építészmérnök
  nappali
 • Cseh András
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

II. helyezett