Regisztráció és bejelentkezés

Képlet

"Nem kell elhagynod a szobádat. Maradj ülve az asztalodnál és hallgatózz! Még hallgatóznod sem kell, csak várnod. Még várnod sem kell, csak megtanulni csendben maradni, nyugodtan/mozdulatlanul, magányban. A világ szabadon felkínálja magát a leleplezésre. Nincs választási lehetősége."

Franz Kafka

Tér, idő és funkció kapcsolata rendkívül bonyolult egyveleget alkot. Ha belépünk egy építészeti térbe azonnal érezzük annak atmoszféráját anélkül, hogy megtudnánk fogalmazni, magyarázni azt. Hatással van ránk, állandóan érezzük. Tér és tér jellege azonban erősen különbözik egymástól annak függvényében, hogy milyen funkciót lát el.

Épületeinket több tíz, akár száz évekre is tervezhetjük, de eközben nagy valószínűséggel más igények is felmerülnek, sokszor ezek miatt újra kell gondolni az épületet. De vajon elviseli ezt a tér maga? Bele lehet nyúlni ezekbe? Mennyire változik meg ettől a tér által nyújtott atmoszféra vagy az építészeti üzenet?

Az építészeti terek egészen más jelleget kapnak, ha növeljük, kicsinyítjük, megnyitjuk vagy bezárjuk őket, arányaikat megváltoztatjuk, fényt engedünk be rajtuk vagy éppen elzárjuk ettől, egyszóval ha alapvető építészeti eszközökkel változtatjuk meg őket. Így nagyon hasonló léptékű, más arányú tömegek egészen más funkciókat képesek ellátni, egészen más térélményt nyújtanak.

Dolgozatunkban a tömegek és terek, terek és funkciók, funkciók és idő kapcsolatával, összefüggéseivel foglalkozunk. Megpróbálunk olyan megoldásokat találni, melyekkel adott csoportok igényeit minél inkább kielégíthetjük adott terek alapvető, egyszerű építészeti eszközökkel való változtatásaival.

csatolmány

szerzők

 • Koch Márió Péter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Karlovecz Ádám
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Karácsony Tamás
  , Középülettervezési Tanszék