Regisztráció és bejelentkezés

Love Story

Alkotásom egy rövidfilm, mellyel a rend és káosz kapcsolatát szeretném körbejárni a következő nézőpont szerint:

Engem a renddel és a káosszal kapcsolatban egyrészt a fizikai valóság érdekel. Ha a kaotikus mozgások jelenségét, vagy az időjárást vizsgáljuk két dolgot állapíthatunk meg:

- A kezdetihez képest minél későbbi állapotra vagyunk kíváncsiak, annál kevésbé tudjuk azt az állapotot előrejelezni. Minél pontosabbak a kezdeti értékek, annál tovább sikerül viszonylag pontos értékeket előrejelezni, de egy határon túl mindig elveszítjük a kontrollt a jövő felett, ami után már csak a káosz látszik, mivel képtelenek vagyunk tökéletesen leírni a kezdeti feltételeket.

- Bár a mai tudomány nem képes egy fizikai rendszer elemeit és azok tulajdonságait tökéletesen leírni (Heisenberg-féle határozatlansági reláció, mérési határok, ismeretlenség, stb…), ezek az elemek ettől még egy nagyon is tökéletesen működő rendszer részei, és pont abban áll a káosznak látszó viselkedésük kulcsa, hogy olyan végtelenül pontos rend szerint viselkednek, amelyben a befolyásoló tényezők értékeit sose fogjuk tudni végtelenül pontosan meghatározni.

Ezek a szabályok nem csak az időjárásra és a fizikára érvényesek, hanem a mindennapi életünkre is. Természetesen megvan a szabad akaratunk. De sose fogjuk olyan pontossággal ismerni a világot, az emberiséget, az ezeket magába foglaló és az ezeken belüli rendszereket, hogy előre tudnánk jelezni mi történik velünk, barátainkkal, kiket fogunk megismerni az elkövetkező években vagy napokban. Vagy hogy ki lesz az a Valaki, aki a többieknél jóval nagyobb hatást fog gyakorolni az életünkre. És ha mi ketten – és a Rend is – úgy akarja, együtt maradunk…

A gondolatmenet vizuális kibontására szinte rögtön jött az ötlet. Egy rendszer, ami teljesen káoszszerűen viselkedik. A szobatársam révén (aki molekuláris bionikát tanul) ismertem meg a „game of life” sejtautomatát, amit John Conway, a Cambridge Egyetem matematikusa alkotott meg.

Ezen rendszer változása burjánzó, organikus megjelenésű. kiváló alap egy kisfilmhez. A film története egyszerű, mindennapos, egy szövődő szerelem pillanatait mutatja be, de egy teljesen szokatlan szemszögből.

csatolmány

szerző

  • Pénzes Ábel
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék