Regisztráció és bejelentkezés

Látni és látszani

Az ókori római birodalom legnagyobb kiterjedésekor a birodalom határai egészen a mai Erdély területén levő Dáciáig húzódtak. Tervezési helyszínünkön, a Vármező közelében fekvő Szakadát-nyergen volt megtalálható egy, a Limes védelmére szolgáló őrtorony.

Ma már csak az egykori tornyot körülvevő földsánc látható, mely pontosan megjelöli számunkra a valaha itt állt építmény helyzetét. Innen nem messze találjuk a gerinc legmagasabb pontját, mely alig 20 m-rel magasabban fekszik az hajdani őrtorony helyénél.Az ókorban a csekély növényzet fölé emelkedő toronyból nagy terület belátására volt lehetőség, mára viszont sűrű, magas fákkal benőtt erdő borítja a tájat. A helyszín megközelítése két irányból lehetséges, az északi oldalról Vármező felől, illetve a déli oldali tisztáson keresztül a völgyből, ahol a főút és a kisvasút is fut.

Beavatkozásunk célja, hogy az egykor itt álló őrtornyot eredeti szerepébe helyezve jelenítsük meg az ide látogatóknak. Az építmény elsődlegesen a látás és láthatóság kettős funkcióját volt hivatott betölteni - a közeli hegytetőkön elhelyezkedő tornyokkal való kölcsönös vizuális kapcsolat volt a védelmi rendszer alapja.

Most újból láthatóvá szeretnénk tenni a tornyot, de ezúttal nem a szomszédos hegyekről, hanem a völgyből, a látogatók érkezési helyéről való láthatóságot helyezve a középpontba,hogy turisztikailag vonzó ponttá válhasson. Nem az a célunk, hogy történeti hűségében tárjuk fel az érdeklődők előtt a helyszínt, hanem hogy annak egykori jelentőségét érzékelhessék a területre lépve. A völgyben kisvasút megálló építése, valamint azt a toronnyal összekötő túraútvonal létesítése egyaránt a helyszín szabad feltárulását szolgálja a látogatók számára.

csatolmány

szerzők

 • Ádám Liliána
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Posta Ferenc
  Urbanista-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Sági Gergely
  Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Lőcsei Vera
  meghívott oktató, Lakóépülettervezési Tanszék