Regisztráció és bejelentkezés

Kapocs

Kapocs

Témánk a címben említett látópontok tervezése a somlói hegy környezetében. A cím már önmagában is kérdéseket vet fel. Ahhoz hogy a táj és annak kiemelt fontosságú elemeit megtapasztaljuk, tényleges kilátókra van szükségünk?

A válasz minden bizonnyal: nem. Csapatunkkal szeretnénk a vázolt kérdéskört terv formájában megválaszolni. A témát két aspektusából áll szándékunkban vizsgálni.

Először is fontos, hogy honnan szeretnénk kilátni. Már maga a helyválasztás is hordozhat magában többlet jelentéstartalmat. Mi az a szempontrendszer, ami alapján a helykeresés lezajlik? Értelemszerűen az egyes látópontok nem kezelhetőek egyenként, fontos hálózatot alkotni belőlük és egészként tekinteni rájuk. Valójában ezt tesszük magával a hellyel is, összefoglalóan csak Somlónak hívjuk, annak ellenére, hogy több kisebb falu osztozik a területén.

Második szempont, hogy mit látunk ezekről a pontokról. Kiemelten fontosnak tartjuk a honnan-hova kapcsolatrendszert ebben a tervezési feladatban. Természetesen maga a hegy a legmeghatározóbb elem, de találhatunk számos értékes pinceépületet, a Balatont és a Tapolcai-medence hegyeit, megannyi érdekes szituációt. Célunk utóbbiak felkutatása és összekapcsolása egy olyan hálózattá, amely egyszerre képviseli a helyi értékeket és nyújt kiváló időtöltést az ide érkező turistáknak és látogatóknak. Tekintve, hogy a hegy az őskorig visszamenő történelemmel rendelkezik, szeretnénk a kialakult táj időbeliségét megfogni. Célunk egy olyan beavatkozás-rendszer, mely egyfajta szűrőként tárja elénk az idő különböző síkjait. A tervvel szeretnénk az időutazás sajátos lehetőségét nyújtani. A hegy már önmagában egyfajta szimbólumként mutatkozik ebben a koncepcióban. Az idők során változott kisebb-nagyobb mértékben, de egy állandó jel a tájban, mely erőforrásként a helyieknek a megélhetést biztosította a történelem folyamán, míg másoknak meghatározó tájékozódási pont volt, ugyanakkor gyönyörű terepképződmény, elementáris erő. Természetes és művi egyszerre. Mindazonáltal a hely új jelentéstartalmakat is hordoz, itt egyszerre és látványosan mutatkozik meg az állandóság-időtlenség és az alkotás-élet-elmúlás kettőssége.

A tervezés során szeretnénk a fenti megállapításokat alapul venni, és a leírtaknak megfelelően létrehozni egy olyan utazás lehetőségét, melyben az ember (a múlandó), a hegy (az örök) és az idő (változás, múlandó és örök kettősége) megtapasztalható.

csatolmány

szerzők

 • Vági Péter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Bedő László
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kovács Christopher
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék