Regisztráció és bejelentkezés

Érintő

"A természet olyan, mint egy szimfónia, amelyet csendesen vezényelnek.”

/Deepak Chopra/

Somló egyike hazánk legkisebb borvidékeinek. A sajátos természeti adottságokkal rendelkező vidék kis területen (Somló hegy és a Kissomlyó-Ság hegyi körzet) koncentrálódik. Ez a helynek inkább előnyt, semmint hátrányt jelent. Az ide érkező látogatóknak legalábbis biztosan, hiszen egy hosszabb lélegzetvételű séta alkalmával megismerhetik a földtörténeti korokban kialakult, és az őskor óta folyamatosan kialakított természeti és épített értékeket. Az építészetben gyakran célként kitűzött kompaktság Somlón a természet által a területnek adományozott érték.

Számunkra a hely szépsége elsősorban a táj érintetlenségében rejlik. A hegy lábánál fekvő apró borászatok, az ősi település nyomai a kaszálóréten, a bozótból épphogy kibukkanó rompincék, illetve az északi oldalon a kővár felénk magasodó romjai éppen erről az érintetlenségről tesznek tanúbizonyságot. Azonban a múlt emlékei az idő múlásával a természetes romlás áldozatává válnak. Szemmel látható a helyiek igyekezete az értékek megőrzésére és megújítására, ám bizonyos esetekben ez visszásan hat, és értékvesztést eredményez.

Éppen ezért olyan rendkívül érzékeny beavatkozásokkal kívánjuk a hiányzó funkciókat és élmény-elemeket pótolni, melyek egységes arculatot adnak a hegynek, s egy-egy érzékeny érintéssel őrzik meg a hely szellemét. Erre a kihívásra egy nagy léptékű kortárs épület felépítése nem nyújt előremutató megoldást, sokkal inkább apró elemek, jelek megfelelő helyen történő elhelyezésében látjuk a lehetőséget a múlt rétegeinek és a természet kincseinek hangsúlyozására, ezáltal pedig a látogatók érdeklődésének felkeltésére.

csatolmány

szerzők

 • Bálint Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Csáthy Dorottya
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Rácz Noémi
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Kisberzsenyi-Nagy György
  Építész, Somló (külső)

helyezés

I. helyezett