Regisztráció és bejelentkezés

Könyvtár_korok találkozása

“A könyv kísérlet arra, hogy a nyelvbe száműzze a múltat - a rohanó idő ellenében.”

Florian Illies

Dolgozatom témája a könyvtár jövője és a benne rejlő lehetőségek kutatása. Választ keresek arra, hogy mit hoz a fejlődés, az igények változása. S ezekre az új igényekre milyen építészeti választ adhat és milyen szellemi támaszt nyújthat a könyvtár.

Kiemelném a tudás, az információ és a tapasztalatok fontosságát. A könyvek tartalmának értékeit. S ezen értékek megőrzésének fontosságát.

Milyen formában lesznek képesek fennmaradni az eddigi alkotások, és az elkövetkezőek miként fognak megjelenni. Milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a könyvtár intézményének.

Az internet hatása az adattárolásra, hozzáférésre. A digitalizáció előnyeinek és hátrányainak összevetése. A digitalis világ igényeinek új terei. A szélesedő lehetőségek, új perspektívák, amiket a fejlődés hordoz magában.

A többnyelvűség kérdése is felmerül. A nyelvi korlátok esetleges megszűnése, feloldódása. A globalizáció hatására az ilyen jellegű korlátok megszűnése.

A könyvtár mint szentély kezelése. Egy piedesztálra emelt létesítmény, amely fizikálisan megtestesíti a tudást. Közös nevezőre hozza a múltat a jelent és a jövőt. Egy időben megfoghatatlan mégis állandó dolog az adott kornak megfelelő köntösben.

Célom a könyvtár örök létjogosultságának alátámasztása, szükségességének bizonyítása.

Mint a jövő egy lehetséges alternatívája előképként szolgál Halász Károly Múzeum c. alkotása.

csatolmány

szerző

  • Bognár Melinda
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Radványi György
    c. egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést