Regisztráció és bejelentkezés

Menedék

Könyvtár: érték, tudás, információ, elmélyülés, gondolkodás, képzelet.

A könyvtár életünkben betöltött szerepe megváltozott és folyamatosan alakul a kor és saját korunk előrehaladtával. Ma már a tudásanyag bárhol és bármikor hozzáférhető. Ennek ellenére a könyvtár nem csak egy, a rendszerezett tudást összefogó intézmény. Egy hely ahol az egyén a külvilág kizárásával elmerülhet a könyv és a képzelet világában.

Szeretnénk könyvtárakat létrehozni a városban, új területfoglalás nélkül, használaton kívüli területeken, foghíjakon. A foghíj a város visszavonulása, a városi pezsgés szünete.

Három különböző szituációt vizsgálunk, melyek más-más városi helyzetben, különböző szociális és környezeti háttérrel rendelkeznek. Ennek megfelelően más problémákkal találkozunk, és az erre adott válaszok is különbözőek. Az első a sűrű, mozgalmas belváros. Itt a jelszó a lélegzetvétel. Lehetőség hívószóval jelennek meg a szociálisan érzékeny területek. A harmadik, ezektől lazább szövetű területek jelszava a nyugodt pezsgés. Mindhárom esetben könyvtárról van szó, de minden esetben a jelentés kiegészül. Mindig mással, az adott problémákra reflektáló lehetőségekkel. A köztük lévő kapcsolatot egységes modul rendszer jelenti, amely helyérzékeny tervezéssel illeszkedik.

Munkánk során átfogó vizsgálatot szeretnénk végezni három kiválasztott foghíj példáját bemutatva. Ezek segítségével keresve megoldást a könyvtárak működési elvére, további funkciójukra.

Hol találna megfelelő téri és emberi közegre a könyvtár Budapest városi szövetén belül?

Milyen megoldásokat eredményeznének az eltérő igények?

Milyen téri élményt nyújt a tervezett építmény önmaga és a körülötte kialakuló, fennmaradó tér?

A cél lassan átszőni a várost foghíj könyvtárakkal. Lehetőséget és menedéket adni elmélyülésre és valódi találkozásra.

csatolmány

szerzők

 • Csiha András
  építészmérnök
  nappali
 • Vass Réka
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

I. helyezett