Regisztráció és bejelentkezés

Textilhulladék hasznosítása az építőiparban

Környezettudatosságra törekvő emberként napi szinten gondolkozom a háztartásomban keletkező hulladékok minimalizálásának lehetőségein, mely kérdéskör az adott hulladékká váló anyag előállításának körülményeitől, használatának szükségességén át a hulladék hasznosíthatóságáig nagyon összetett problémahalmaz. Egyik ilyen sűrűn előforduló hulladékként jelennek meg az elhasználódó textiljeink. Mérnökhallgatóként az is foglalkoztat, hogy az ipar hogyan tudja az ipari mennyiségű textilhulladékot kezelni, például az építőiparban. Dolgozatomban erre a kérdésre keresem a választ: hogyan lehet a meglévő, nagy mennyiségű textilhulladékból olyan terméket létrehozni, mellyel az építkezések ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenthető. Ehhez tanulmányoztam a ruhaipar közelmúltban történt átalakulását, a fast fashion pazarlásáról és a megoldási kísérletekről (Mengyán Eszter: Helló, slow fashion!, Ginkgo Kiadó, 2021; Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve, BOOOK Kiadó, 2022). Ezek után példákat és tudományos kísérleteket kerestem a textilhulladék építőipari felhasználására. Ezeket összehasonlítottam természetes alapú hőszigetelő anyagokkal – itt sokszor támaszkodom Bozsaky Dávid: Építési hőszigetelő anyagok című könyvére (TERC Kiadó, 2017), hogy jobban megérthessem, miként viselkedne a nagyrészt természetes eredetű textilhulladék.

Méréseket végeztem a Fandaro gyár szabászati textilhulladékból készült – jelenleg mélyhűtött élelmiszerek csomagolására használt – szigetelőanyagának hővezetési tényezőjére vonatkozóan. Ezt összevetettem házilag készült próbatestek hőszigetelő képességével (kétféle irányban rétegezett használt textilek, ill. apró darabokra vágott anyag ömlesztett formában). A Fandaro termékének a visszhangosság csökkentő hatását is volt lehetőségem megvizsgálni akusztikai laboratóriumban.

Végeredményként a témában elérhető információk, lehetőségek összegyűjtése és összehasonlítása, valamint saját kutatásokban elért eredményekkel történő kiegészítése összeáll egy könnyen használható kézikönyvvé a környezettudatos szigetelés iránt érdeklődő fejlesztő cégek és tervező építészek számára.

szerző

 • Kudronné Berta Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Perlakine Patko Csilla
  egyetemi adjunktus, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék
 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Nagy Attila Balázs
  Laboratóriumvezető, Épületszerkezettani Tanszék