Regisztráció és bejelentkezés

Somló olajmanufaktúra

Magyarországon a kezdetektől fogva termeltek bort a Somlói borvidéken. Bár az évszázadok során számos viszontagság érte, a magyar borok ma magas minőséget képviselnek. A somló hegyen pedig kis mérete ellenére is számtalan borászat működik.

Alapfelvetésünk a helyi bortermelés mellékterméeinek különösen a szőlő magjának felhasználására irányul. A szőlő magjából készült olaj jótékony hatásait már a 20.század elején is kutatták. Magas antioxidáns tartalma révén jótékony hatásai vannak az egészségre, illetve különböző betegségek kezelésében is mutat pozitív eredményeket.

Ma az országban nem folytatnak sok helyen a borkészítéssel párhuzamosan olajsajtolást is, pedig az egy helyszínen történő feldolgozás egyrészt a bortermelőknek is plusz bevételt jelenthetne, másrészt ezzel a módszerrel teljesen hulladékmentesen folyhatna a termelés.

Dolgozatunkban egy olyan manufaktúrát szeretnénk megtervezni, amelynél megvalósul ez a fajta melléktermék nélküli gazdálkodás, azonban ez a szemléletmód nem csak a termelés szintjén érvényesül, hanem a teljes épület koncepciójában meghatározó szerepet játszik. Fontos számunkra, hogy ne csupán a fenntartás és a működtetés során de már az épületben felhasznált anyagok szintjén is figyelembe vegyük azok környezeti hatását. Emiatt az elv miatt is egy már meglévő elhagyott épületben képzeljük el a manufaktúrát, aminek köszönhetően egyrészt kisebb környezeti lábnyoma lesz az építésnek, másrészt a tájban sem keletkezik feleslegesen új beavatkozás. A borkészítés melléktermékének felhasználása és a technológia elérhető közelségbe helyezése a somlói termelőkhöz, inspirálóan hathat a magok helyi feldolgozására, illetve akár az üzemben a környékbeli borászatokban keletkezett szőlőmag is feldolgozásra kerülhet.

Elsődleges célunk, hogy az épület ne betolakodó legyen a tájban és a helyi közösségben, hanem abba beilleszkedve, azt segítve tudjon létrejönni.

csatolmány

szerzők

 • Beyer-Dóczy Jakab
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kiss Franciska
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Valkai Csaba József
  Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék