Regisztráció és bejelentkezés

Amőba régészeti raszteren

Amőba régészeti raszteren

A Somló hegyen nagy kiterjedésű és gazdagságú régészeti lelőhely került elő. A tudományos kutatás és a terepmunka korszerű módon úgy tud zajlani, ha már a feltárás is egy védőépületben történik. Ez megvédi részben az időjárási viszontagságoktól, részben pedig a vandalizmustól, vadkártól az ásatási felületeket a feltárások időszakában. Ennek a könnyen átépíthető, mozgatható védőépületnek a tervével foglalkozik a dolgozatunk.

Célunk a tervezésnél, hogy mérten megfelelő legyen és lehetőleg legkevésbé zavarjuk a természeti tájat, funkciója egy attraktív, a táj értékeihez és a feltárások fontosságához megfelelő épületet hozzunk létre.

Ez egy ideiglenes funkció, ami jelenthet 2 de akár 15 évet is, illetve a helyszínen a védőépületet az ásatások haladása szerint többször át kell helyezni. Fontos szempont volt, hogy egy könnyed hatású, de zárható épületet hozzunk létre. Ezért az acél állványrendszerek mintájára képzeltük el a szerkezetünket, ami így könnyen szétbontható és összeszerelhető. Több egységet képzelünk el egymás mellé helyezni, amiket modulárisan kialakítva többféleképpen is el tudnánk helyezni egymáshoz képest, az adott igényekhez mérten.

A védőépület mellé szükséges egy másodlagos funkciókat ellátó épület is, ahol mosdók, raktár, illetve ideiglenes szállás kapna helyet. A kiszolgáló funkciókat ellátó épületet nem fogjuk áthelyezni az évek alatt, így az lehet robosztusabb szerkezetű is. Ennél az épületnél fával dolgozunk és arányrendszerében a helyi szőlészetek épületeihez illeszkedünk. A moduljainak szervezési elve a régi hosszházas épületekhez hasonlóan sorolással történik.

A helyszínünk a Somló hegyen egy fennsík, amelyet keresztül szel a kilátóhoz vezető túraútvonal. Ezen a túraútvonalon jelenleg pihenés gyanánt néhány padot helyeztek el, ide képzeltünk el egy pavilont, ami a kapuja lehetne a tervezési helyszínnek, illetve kiállítótérként lehetőséget adna a pihenésre és az oktatásra. A pavilont az útra merőlegesen helyeznénk el, így az arra járókat ösztönöznénk az áthaladásra. Innen a terület további része is bejárható, illetve irányított vezetések innen indulhatnak az ásatásokhoz.

A tervünket ezen szempontok alapján tovább vizsgáljuk és tervezzük, hogy egy tartósan ideiglenes funkciót hozhassunk létre.

Források:

https://www.archdaily.com/796646/a-scaffolding-system-for-a-temporary-facility-peris-plus-torarquitectes?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

https://www.archdaily.com/926050/temporary-gallery-in-shichengzi-village-fuyingbin-studio?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

https://www.archdaily.com/474262/archaeological-pavilion-kadawittfeldarchitektur

https://www.iccrom.org/sites/default/files/publications/2018-11/protectiveshelters_web_rev.pdf

Vasáros Zs.-Dávid D.-Ferenczi N. (szerk.), A Somlóhegy Építészeti Atlasza, Budapest, 2020.

csatolmány

szerzők

 • Liber Enikő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Bognár Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék