Regisztráció és bejelentkezés

Intervenció - Fennmaradhat-e egy olasz kisváros egy földrengés után?

Egy közép-olaszországi kistelepülésnek számos kihívással kell szembenéznie manapság, például a zsugorodással, urbanizációval, demográfiai változásokkal. A településképet azonban más külső erő is alakítja, hiszen ez a régió az Eurázsiai és Afrikai tektonikus lemezek találkozásánál található, aminek következtében nagyjából 20 évente erős földrengések rázzák meg a területet. Ez történt 2016-ban Accumolival is, mely egykor virágzó közösséggel és építészeti értékekkel rendelkezett. 2023 szeptemberében részt vettünk egy nemzetközi workshopon, melynek keretein belül személyesen is megismerkedhettünk a térség jelenlegi, károsult állapotával, és a helyreállítás lehetőségeire fókuszálva kerestük a választ arra, hogy milyen jövője lehet a földrengés sújtotta településnek.

Az érdemi helyreállítás az elmúlt hét évben nem kezdődött meg. Sokan a környező városokba költöztek, másoknak az értéket képviselő kőházakat felváltó, előregyártott lakóházak jelentik az új otthont. Így igyekeznek az identitásukat, helyhez való kötődésüket fenntartani. Milyen fordulatot vehet Accumoli jövője? Érdemes-e a rekonstrukció tervezésénél az egykori városszerkezeti felépítésbe kapaszkodni vagy valami teljesen új irányt kellene venni?

E tanulmányban feltérképezzük Accumoli és térségének múltbeli struktúráját és összevetjük azt a földrengés után kialakult helyzettel. Hálózatanalízis segítségével vizsgáljuk a térség működésének alapelveit. Emellett a lehetséges jövőkép kialakításának érdekében hasonló helyzetben lévő települések esettanulmányait vizsgáljuk. Az összehasonlító elemzés képezi azt a bázist, mely választ adhat a terület jövőjét illetően.

Meddig tart az ideiglenesség, mikor alakul át állandóvá? Szolgálhat-e egy ideiglenes építményrendszer egy új város alapjául? Miként ültethetők be az identitást képviselő immateriális elemek a szövetbe? Milyen infrastrukturális elemekkel és városépítészeti beavatkozással tehető élhetőbbé és vonzóbbá a település a XXI. században?

Források:

La storia dell comunità accumolese. RiStampa srl. 2023.

M. Sc. Arch. Aleksandra Rogulska PhD Student: Temporary Cultural Facilities as an Element of Rebuilding Strategies for Cities Affected by Earthquakes. NORDSCI Conference. https://www.academia.edu/40480987/TEMPORARY_CULTURAL_FACILITIES_AS_AN_ELEMENT_OF_REBUILDING_STRATEGIES_FOR_CITIES_AFFECTED_BY_EARTHQUAKES

Marco Di Ludovico: Damage, Losses, Reconstruction Policies, and Retrofit Interventions on Residential Buildings in Historical Centers After Recent Italian Earthquakes. 2nd Croatian Conference on Earthquake Engineering ‒ 2CroCEE. https://www.academia.edu/106470482/Damage_Losses_Reconstruction_Policies_and_Retrofit_Interventions_on_Residential_Buildings_in_Historical_Centers_After_Recent_Italian_Earthquakes

csatolmány

szerzők

 • Solymosi Bettina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Heiner Anita
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Pődör Gergő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Kádár Bálint
  docens, Urbanisztika Tanszék
 • Dr. Kissfazekas Kornélia
  tudományos főmunkatárs, Urbanisztika Tanszék