Regisztráció és bejelentkezés

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér terminál épületének térelemzése

Napjainkban a repülés fokozatos térhódításának és a forgalomnövekedésnek köszönhetően számos repülőtéri terminál épül, alakul át vagy bővül tovább. A termináltervezés az építészek számára is egy kihívásokkal teli folyamat, amely során több szakma együttes összedolgozása szükséges a megfelelő építészeti minőség és funkcionális kialakítás eléréséhez.

Steven Spielberg 2004-es "Terminál" című filmjében a főszereplőt, Viktor Navorskit játszó Tom Hanks egy repülőtéri terminálépületben reked és hosszú időn keresztül ott él. Eszik, alszik, mosakszik, vásárol, nyelvet tanul, randizik, barátokat szerez, dolgozik és rövidesen otthonának érzi az épületet. Ennek kapcsán felvetődik az emberben a kérdés, hogy a terminál vajon felfogható-e egy önműködő városként? Létezik-e analógia a város és a terminálépület között? Hogyan használják az utasok az épületet? Milyen alkotóelemekre bontható fel a terminál és vonható-e párhuzam köztük és a várost alkotó alapelemek között? Milyen a jó terminál? Tervezőként hogyan helyezhetőek el a funkciók, hogy a legnagyobb forgalom esetén is az utasok áramlása akadályoktól mentes legyen az épületen belül?

Hipotézisem, hogy a terminál tervezése valójában egy rendkívül összetett városépítészeti kérdés, az urbanisztika kisebb léptékben történő egészen sajátos megjelenése, ami messze túlmutat egy egyszerű középület megtervezésén.

A ’80-as évek elején a nyugati színvonalat képviselő és a keleti blokkban sok szempontból mintának számító budapesti 2-es terminál mára már egy több épületből összeálló bonyolult épületkomplexummá bővült az évtizedek során, ahol különböző funkciók és szolgáltatások széles tárháza érhető el az utazóközönség és a látogatók számára.

Kutatásomban a budapesti 2B-SkyCourt-2A terminálblokkot fogom megvizsgálni. A Space Syntax módszer segítségével térelemzéseket és szimulációkat végzek és keresem az analógiát a város és a repülőtéri terminál között. A számítógépes vizsgálatokat a valósággal összevetve kapok választ a kutatási kérdésekre és jutok majd eredményre a hipotézisemmel kapcsolatban.

Legfontosabb hivatkozások:

VAN NES Akkelies és YAMU Claudia: Introduction to Space Syntax in Urban Studies (Springer Nature, 2021)

UYAR Gözde, IZAKI Åsmund, ANKLESARIA Freyaan és SPENCER Richard: Applying Flow Simulation Framework to Model Passenger Behaviour in an Airport Terminal in North America (13th International Space Syntax Symposium, 2022)

KALAKOU Sofia, MOURA Filipe és MEDEIROS Valério: Analysis of Airport Configuration and Passenger Behaviour (2015)

BUDAPEST AIRPORT Zrt.: Repülőtéri kézikönyv - Aerodrome Manual v11. (Budapest Airport, 2023)

csatolmány

szerző

 • Merza Gábor
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Kádár Bálint
  docens, Urbanisztika Tanszék
 • Klaniczay János
  doktorandusz, Urbanisztika Tanszék