Regisztráció és bejelentkezés

Passzázs

Passzázs

Az átjáróházak jelenlétének és fontosságának bemutatása MI-n keresztül.

szerző: Fekete Adrienn Eszter, Szűcs László András

„(a gyalogos felületeket) a Károly körúti nagyméretű telkeken az 1920-as–30-as évek idején felépített bérházak földszintjeinek részben ma is működő átjárói egészítik ki, melyek a városnegyed kapcsolatait, üzleti életét szintén erősítik.”

Az átjáróházak, vagy a tömbön keresztül vezető gyalogos átjárók a városnegyed jellegzetes sajátosságai, melyek az élet működésében nagy szerepet játszó városszöveti megoldást kínálnak. A működést sokrétűbbé tévő átjárók- és átjáróházakból álló kapcsolatrendszer azonban idővel több helyen sérült és csak részben használható. Ma már sok eleme hiányzik, vagy mert lebontották, vagy mert megszüntették az átjárás lehetőségét.

A még meglévő csak elzárt átjárási lehetőségek még visszaállíthatók, valódi rehabilitáció megvalósulása esetén az átjáróházak száma, rendszere is bővíthető.

Erzsébetváros forgalmas utcái jelentős vonzerőt képviselnek a külföldi turisták szórakozásában és esti életében. A szűk utcákban a kávéházakat borteraszok váltották fel, és a relatív nagy autós forgalom sem tudott alkalmazkodni a változáshoz. Az utcák ma már érdemben nem tudják kiszolgálni sem a gyalogos, sem az autós forgalmat.

A művészeti TDK során bemutatjuk, milyen lehetne a Király utca, mint sétálóutca, teljesen megszüntetve a járműforgalmat. Megmutatjuk milyen lehetne a városszövet, jelentősen több egymásra merőleges átjáróval a tömbbelsőkben, melyek új funkciókat hozhatnak a területre, de formailag a helyi hagyományokhoz is kapcsolódnak.

A 8. kerületi Bacsó Béla utca és a „placemaking” gondolkodásmód sikerét folytatva, ha nem a tömegturizmust, hanem a történelmi hagyományokat tekintjük kiindulópontnak, az elveszett városszerkezeti értékek felélesztésével élhetőbbé tudjuk tenni a területet a helyi lakosság számára is.

csatolmány

szerzők

 • Szűcs László
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Fekete Adrienn Eszter
  Építész mesterképzés magyar nyelven - épületszerkezeti specializáció
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Szabó Árpád
  Egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék