Regisztráció és bejelentkezés

Lebegő-Erzsébetváros

Lebegő-Erzsébetváros

Gondolataimat Körner Zsuzsa „Városias beépítési formák, bérház-és lakástípusok” című könyvében található összehasonlítások indították el. Megállapítja, hogy az elmúlt 150 évben a földszintes házakat kezdetekben a két-három szintnél magasabb, majd az öt emeletes épületek váltották fel Belső-Erzsébetvárosban.

Teóriám ezek alapján az, hogy a közeljövőben ezen tendencia csak erősödni fog, s már tíz emeletes épületekkel fog kiegészülni a terület. De mi történne, ha még tovább mennénk időben? Vajon milyen magasságokig mehetünk el? Egyáltalán tervezhetünk további épületeket anélkül, hogy ezzel új területeket veszünk el a már jelenleg is kizsákmányolt Földünktől?

Lehet, hogy az egyre nagyobb magasságok helyett, inkább magán a tervezési helyszínen kéne változtatnunk. Talán további földi infrastruktúra kiépítése nélkül is meghódíthatjuk a felettünk elterülő hatalmas teret?

A felmerülő kérdések megválaszolásához Yona Friedman „Lebegő város” koncepciójából inspirálódtam. Kutatásom során szöveges és vizuális felvetéseket fogok hozni Belső-Erzsébetváros lehetséges jövőképeire, melyekkel szeretném újra felhívni a figyelmet a térhatékony, kinetikus építészet és városfejlesztés Friedman által feszegetett aspektusaira.

A vízióimat a DALL-E mesterséges intelligencia képmódosító alkalmazás segítségével hozom létre és párhuzamba állítom a jelenlegi állapotokkal. Remélem a tervem során létrehozott pár fiktív jövőkép segítségével új megoldásokat vázolhatok fel a jelen és a fenntartható jövő várostervezőinek számára.

„Az építészet nem egyszerűen az építés művészete: sokkal inkább a tér rendezéséé."

/Ludwig Múzeum/

csatolmány

szerző

 • Geraszin Nikolett
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Bene Bence
  doktorandusz, Urbanisztika Tanszék
 • Dr. Szabó Árpád
  Egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék