Regisztráció és bejelentkezés

Fesztivál építészet – Fesztiválok, mint ideiglenes városok struktúrája és működése

A fesztivál az egyik, ha nem a legnagyobb rendezvény típus korunk közösségi és kulturális életében. Évszaktól függetlenül hatalmas népszerűségnek örvendhetnek, és pont ettől szükséges kiszolgálniuk az akár több tízezer fős látogató tömegjüket egy vagy több napra. De mégis hogyan lehetséges ez ?

Tanulmányunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy „a fesztivál, mint város hogyan működik ?”. Többek között kutatjuk a felépítésüket, működésüket, viszonyukat a várossal, amiben megrendezésre kerülnek, hogyan használják az emberek és a megtervezett szerkezeten kívül milyen organikus alkotórészek kerülnek hozzá. Keressük milyen párhuzamokat lehet vonni szerkezetük szervezésében és valós városépítészeti technikák között.

Magyarországon a fesztiválok egyre népszerűbbek és nélkülözhetetlen színterévé vált a művészetnek, így célszerű fejlesztésükre koncentrálni. Fontosnak találjuk egy olyan dolgozat létrehozását, amivel segíthetünk ebben. Helyszíni vizsgálataink alatt nem csak használói, de kiszolgálói nézőpontból is sikerült betekintést nyernünk több hazai fesztiválba. Ezzel a megszerzett tudással szeretnénk bemutatni az esetleges pozitív és negatív komponenseket és ezekre megoldást találni.

szerzők

 • Vereczky Áron
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Kelemen Flóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Wettstein Domonkos
  egyetemi adjunktus, Urbanisztika Tanszék