Regisztráció és bejelentkezés

A co-housing városi lakhatási modell finanszírozási és jogi lehetőségi

A co-housing városi lakhatási modell finanszírozási és jogi lehetőségi

A co-housing ötlete Dániából indult el az 1970-es években. Azóta számos országban nagy népszerűségnek örvend és megannyi fajtája ad otthont különféle lakóközösségeknek.

Magyarországon eddig csak korlátozott számban jelentek meg ehhez hasonló szerveződések. Ennek oka feltehetően a hazai szabályozás hiányossága az efféle közös tulajdonú lakóegységekre nézve illetve, hogy jelenleg még nincsen kidolgozva egy, a hazánkban működtethető rendszer jogi és gazdasági háttere.

Mivel számos külföldi városban már több éve működő co-housingok vannak, ezért ezek jogi, illetve financiális hátterének vizsgálata igazolhatja vagy cáfolhatja ennek a Magyarországon még csak szerényebb körben ismert lakhatási formának az életképességét. Vajon a különféle nemzetekben található csoportok hogyan voltak képesek megalapítani a saját közösségüket, és ehhez milyen szervezetekre, egyesületre vagy befektetőre volt szükség. Hogyan teremtették elő az alapításhoz szükséges pénzügyi hátteret, illetve a további működtetésük során fenntarthatóak maradtak-e? Több urbánus közösséget megvizsgálva szeretném megismerni a működésük gazdasági hátterét és megtalálni, hogy ezen adottságok közül mik voltak jelen az itthon elindított kezdeményezésekben.

Végezetül a kutatás alapján kiderülhet, hogy Magyarországon lehetséges-e a jelenlegi befektetői szemlélet mellett egy elsősorban a városlakók érdekeit szem előtt tartó fejlesztés megteremtése.

szerző

  • Horváth Dorina
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Babos Annamária
    doktorandusz, Urbanisztika Tanszék