Regisztráció és bejelentkezés

Melyiket Válasszam?

Egy építési telek vásárlása során számtalan fontos tényező befolyásolhatja a döntésünket. Ilyenek például a telek városon belüli helyzete, a környék ellátottsága, a telek mérete, a hasznosítás lehetőségei, a telek ára. Ha a mikroklimatikus hatásokat az épületek tervezése során figyelembe vesszük, egy komfortosabb és energia-hatékony házat hozhatunk létre, így ezt a tényezőt a telek megválasztásakor se szabadna elhanyagolni. Vajon ha a helyszínek lokális klímáját pontosan ismernénk, az a korábban felsoroltakhoz hasonlóan befolyásolná a telekválasztásunkat?

A kutatás során két, sok szempontból hasonló telket vizsgálunk, majd hasonlítunk össze. A városban közel azonos a helyzetük, hasonló a megközelíthetőségük, ugyanaz az övezeti besorolásuk, hasonló szabályzás vonatkozik rájuk, körülbelül ugyanakkora méretűek, de környezeti adottságaik merőben eltérnek. A kutatás folytatásaként mindkét telek - légállapotot befolyásoló - helyi klimatikus viszonyát heliodon segítségével megvizsgáljuk, geodéziai felmérést készítünk, szelességet, benapozást és árnyékoltságot mérünk, stb… Majd egy egyszerűbb funkcionális szempontokat kielégítő házat tervezünk, ami mindkét telekre egyszerűen telepíthető. A két eltérő mikroklímájú telken elhelyezett épület energia nyereségeit és veszteségeit heliodon segítségével szimuláljuk.

A kutatás eredményeként kiszámíthatjuk, hogy a tervezett épület melyik telken történő elhelyezése esetében jön létre több primer energianyereség, tehát melyik helyszín esetében tudjuk a fenntarthatóbb telepítést és épületet létrehozni. A vizsgálat rávilágít, hogy az általános döntéstényezőkön túl a mikroklíma és annak befolyásoló hatása egy új szempont lehet a telkek vásárlásakor, ami így segíthet eldönteni, hogy melyiket is válasszuk.

csatolmány

szerző

 • Márki Gabriella
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Kolossa József
  adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék
 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék