Regisztráció és bejelentkezés

Tartószerkezet tervezés evolúciós eljárásokkal.

A mai világban egyre nagyobb reflektorfényt kapnak olyan témák, mint a mesterséges intelligencia, tanuló algoritmusok. Egyre nagyobb tech cégek fektetnek mély tanuló algoritmusokba és életünket is egyre több színtéren nem látható algoritmusok irányítják. A kérdés jogosan felmerülhet, hogy az építészet az algoritmusok által irányított világban hogyan alakulhat át.

Ez a folyamat már régen elkezdődött szakmánkban is, de egyelőre még mindig csak helyét keresi. Viszont tendenciaként megfigyelhető, hogy egyre több nagyobb cég egyre több energiát és pénzt fektet az építészet algoritmikus megközelítésébe. Építészek is elkezdtek programozást használni, mint egy eszközt a tervezési, főleg koncepcionális, ám néha akár a kivitelezési fázisban is. Sokszor nem is szükséges egy adott programozási nyelvet, mint egy Python vagy C#-ot megtanulni, az építészeti vizuális gondolkodáshoz közel álló, vizuális programozási felületek is egyre elterjedtebbek, erre jó példa a Grasshopper is.

Ezt a McNeel Rhinoceros CAD szoftverhez tartozó kiegészítőt használják többek között Zaha Hadid, Norman Foster, Bjarke Ingels, Thomas Heatherwick irodájában is. Ilyen eszközökkel könnyen elérhetővé és használhatóvá válhatnak olyan misztikusnak tűnő algoritmusok, mint az evolúciós vagy mély tanuló programok. Sokszor hallhatjuk ezeket a kifejezéseket, de hogy valójában miről van szó és milyen módon hasznosíthatjuk lehetőségeiket, már ritkán.

Ebben az írásomban szeretném kutatni, hogy egy gyakorlatiasabb példában, milyen lehetőséget nyújthatnak az evolúciós eljárások szerkezettervezés szempontjából, mikor lehet érdemes a használatuk és milyen megfontolandó tényezőket kell figyelembe venni.

A téma feldolgozása során a Komplex tervezési feladatomat választottam, mely a XII. kerületben tervezendő fogaskerekű végállomást dolgozza fel. A félév során is ezeket az eljárásokat használtam, azok eredményét mutatnám be, továbbá kitekintéseken keresztül demonstrálnám működésüket, felhasználási lehetőségüket, esetlegesen felmerülő problémáikat.

csatolmány

szerző

  • Boronkay Gábor Szilveszter
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Pintér Imre
    adjunktus, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék