Regisztráció és bejelentkezés

Trianon emlékezete, avagy a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye

Dolgozatunkban az Alkotmány utcai, idén felavatott Trianon-emlékművet, a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét értékeljük a Trianon-kultusz főbb emlékhelyeinek, a Kossuth tér emlékművekben gazdag szomszédságának és az emlékhelyen jól beazonosítható kortárs emlékműprojektek kontextusában.

Az elmúlt 100 évben a Trianon-kultusz, mikor jobban és mikor kevésbé volt jelen a magyar társadalomban. A Trianonról való emlékezés, az erről való párbeszéd volt meghatározó közhangulat, de tabu, tiltott téma is, attól függően, hogy éppen milyen politikai berendezkedés uralkodott Magyarországon.

A dolgozatban először az eltelt évszázad budapesti Trianon-emlékműveit szeretnénk rendszerezni motívumrendszerük, formaviláguk, emlékezetpolitikai kontextusuk szerint, köztük utolsóként, a most felavatott legújabb emlékművet. De az Alkotmány utcában elhelyezett alkotás egyértelműen kapcsolódik a Kossuth térhez és az ott található emlékművekhez is. A dolgozat második részében a kortárs megfogalmazásban létrejött emlékmű kapcsolódási pontjait keressük a nem is olyan régen megújult köztérhez és szobrokhoz. Végül szeretnénk az emlékmű kortárs motívumait összehasonlítani, más, formailag hasonló nemzetközi példákkal.

Célunk a Nemzeti Összetartozás Emlékművét elhelyezni a budapesti Trianon-emlékművek sorában, a Kossuth téri emlékművek között és a kortárs külföldi példák kánonjában, rávilágítani az emlékműveknél jelenlévő azonosságokra, valamint különbségekre, s e friss budapesti példa értékelését mindezen összefüggések elemzésével végezni el.

Főbb források:

ZEIDLER Miklós: A magyar irredenta kultusz a két világháború között. Budapest: Teleki László Alapítvány, 2002

PÓTÓ János: Az emlékeztetés helyei - Emlékművek és politika. Budapest: Osiris Kiadó, 2003

ASSMAN, Jan: A kulturális emlékezet - Írás, emlékezés és politikai identitás a korai magaskultúrákban. Budapest: Atlantisz Könyvkiadó, 1999.

csatolmány

szerzők

 • Bánszegi Bíborka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Macsek Kata
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Szabó Levente
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék