Regisztráció és bejelentkezés

Referencia nélküli építészet - Valerio Olgiati építészete saját tervezéselméletének tükrében

A kortárs építészetben mindig különösen izgalmasak azok a magukat misztikummal körülvevő tervezők, kiknek szuverén logikáját nem feltétlenül értjük, s talán éppen ezért házaikat csak részben tudjuk értelmezni. Valerio Olgiati svájci építészt, szerzői attitűdje, épületeinek és terveinek expresszív absztraktsága, illetve minden részletében tudatos kommunikációja az őt körülvevő világgal ilyen zárkózott, titokzatos alkotóként tette ismertté.

Módszeresen kialakított építészetelméleti elgondolásait 2018-as, Markus Breitschmid-del közösen jegyzett Non-Referential Architecture című könyve foglalja össze. 128 darab 21x14 cm-es oldal, egy illusztráció, nulla hivatkozás, kemény kötés. A kötetet kézbe véve egyértelművé válik, hogy ez egy manifesztum. Egy elvont és mégis konkrét kijelentés arról, hogy milyen építészetet kell művelni egy poszt-posztmodern világban.

A könyvben megfogalmazott elvek, ideák nem előzmény nélküliek. Korábbi írásait, kiállításait, előadásait és a vele készült interjúkat vizsgálva sok ismerős elemmel találkozhatunk. Párhuzamokat is felfedezhetünk több kortárs svájci építész megnyilvánulásaiban. Peter Zumthor például írásaiban a szimbólummentességre való törekvésről értekezik, Christian Kerez 2016-os Incidental Space című kiállításával kapcsolatban ki is mondja, “ez nem egy szimbolikus tér, ez nem egy referáló tér”

Valerio Olgiati tehát olyan kortárs építész, kinek épületei egyértelműen a kánon részét képezik, építészetelmélete pedig határozottan proaktív, a jelenben alkotásra fókuszál. E kettős életmű értelmezhető az épületek, vagy a szöveg felől is. Dolgozatomban az utóbbit választom, ettől új, az épületek értelmezéséhez is releváns nézőpontokat remélve.

Bibliográfia

Valerio Olgiati, Marcus Breitschmid - Non-Referential Architecture. Zürich, 2018.

Valerio Olgiati - Projects 2009-2017. Zürich, 2018.

Valerio Olgiati - El Croquis 156. Madrid, 2011

Valerio Olgiati - Olgiati Lecture. Basel, 2011.

Markus Breitschmid - The Significance of the Idea in the Architecture of Valerio Olgiati. Zürich, 2009.

Robert Venturi - Complexity and Contradiction in Architecture, Second edition. New York., 1977

Irina Davidovici - System, Gesture, Unity - Baroque Tendencies in the Work of Valerio Olgiati. In: OASE 86. 86-99.

Michael Szczerepa - Architecture of Muted Intensity. 2019 (Master’s Thesis)

a+u 2012:12. 2012

Andra Ionel: Review on Non-Referential Architecture: ideated by Valerio Olgiati, written by Marcus Breitschmid In: sITA volume 7 (2019) 225-228.

szerző

  • Zacher Bendegúz
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Szabó Levente
    egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék

helyezés

I. helyezett