Regisztráció és bejelentkezés

Párhuzamos stratégiák Eladio Dieste, Reischl Gábor és Diébédo Francis Kéré építészetében

Olyan világban élünk, melyben a társadalom perifériáján élő, nagy létszámú közösségek problémái egyre szembetűnőbbek és egyre nagyobb kihívás elé állítanak mindenkit. Megfigyelhető, hogy az esetek többségében a meglévő stratégiák nem működnek, vagy nem elég hatásosak, ezért szükség van új módszerek kialakítására. Sok építészt foglalkoztat a hátrányos helyzetű közösségek segítése és néhány sikeres példa rámutat a tényre, hogy ilyen helyzetekben a helyi anyagok és eszközök használatával a lakosságot is könnyebben be lehet vonni az építkezések folyamataiba. Ezzel nem csak a dolgozók gazdasági helyzetét támogatják, de a közösség egysége is épül. Nem utolsó sorban, ilyen esetekben a helyiek is jobban magukénak érzik a megvalósult épületeket, és a későbbiekben nagyobb eséllyel használják, mint ha tájidegen anyagokból készen kapják azokat.

Dolgozatomban három építész munkásságával foglalkozom, akik eltérő időben és más kontinensen dolgoztak, de hasonló filozófia alapján gondolkodtak, és ez nagy hatást gyakorolt környezetükre. A dél-amerikai kontinensen, az Uruguayban született Eladio Dieste, aki az 1960-as évektől kezdve szerkezeti újításai miatt vált híressé, s ezzel lehetővé tette, hogy épületeit hétköznapi munkások is felépíthessék. A magyar származású Reischl Gábor, aki a ’80-as évektől főként mezőgazdasági épületek tervezésével foglalkozott, majd az ENSZ-en keresztül több külföldi közintézmény megvalósításában is részt vett. Végül, de nem utolsó sorban pedig a nyugat-afrikai Burkina Fasoból származó Diébédo Francis Kéré, aki szülőfalujába tervezett iskola által szerezett hírnevet, és az ebben kialakított ideológia alapján folytatja életművét.

Dolgozatomban építészetüket, épületeik műszaki hátterét, és szociális hatását elemzem, illetve ezek tanulságait, előnyeit és hátrányait keresem és foglalom össze.

Forrásaim:

Stanford Anderson – Eladio Dieste: Innovation in Structural Art (2004)

Krizsán András – interjú Reischl Gáborral (2007)

Francis Kere – Primary Elements (2018)

Kép forrása – www.artforum.com

csatolmány

szerző

  • Farkas Anna Virág
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Kemes Balázs
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Jutalom