Regisztráció és bejelentkezés

Név nélküli építészet Európában

A 21. század európai művészetében nem beszélhetünk úgy egységes stílusról, mint ahogy tesszük azt a történeti korszakok esetében; mégis vannak halk, búvópatakszerű jelenségek, melyek megegyező irányba csordogálnak. Mi kerül ma a korábban egységes stílusok helyére, hogyan lehet rendszerezni a kor építészetét? Milyen irányokból, gondolatokból kiindulva lehet elérni ugyanoda? Azonos körülmények és vágyak szülik a hasonlót, vagy teljesen más indítékok eredményeznek egymással véletlenszerűen egybevágó megfejtéseket ?

Írásom egy, az építészettel kapcsolatos friss élményemből táplálkozik. A kortárs építészet itthoni recepciójának fókuszától távol eső területein keresgélve találtam rá a PC Caritas projektre, és vele együtt az architecten de vylder vinck taillieu építészirodára. Közhely-és sallangmentesnek éreztem az őket jellemző alkotói attitűdöt, mely egy számomra addig ismeretlen aspektusból közelített az építés kultúrájához. A munkáikat átható frissesség nagy hatást tett rám, elkezdett érdekelni, hogy mik a gyökerei egy ilyenfajta megközelítésnek, szemléletmódnak. Rövidesen több, meglepően hasonló felfogással bíró, azonban Európa más és más országából származó irodával ismerkedtem meg. Dolgozatomban a különböző történelmi, teoretikai, ökologiai, szociális és politikai dimenziók metszetében kialakult építészeti mentalitás megismerése érdekében öt házat vizsgálok meg. Az épületek elemzési sorrendjében egyfajta ívet hoztam létre, mely egy felújításnál kezdődik, egy újonnan épült háznál végződik, és a léptékek tág spektrumából válogat. Annak megértésére teszek kísérletet, hogy a különböző földrajzi helyekről és kultúrákból származó építészműhelyek hogyan juthatnak el egy viszonylag könnyen beazonosítható, egyéni, ám mégis közös jegyeket mutató, karakteres építészeti nyelvezethez, mely különböző jellegű projektek esetében is képes kortárs és üdítő maradni.

Főbb források:

architecten de vylder vinck taillieu, BAVO : Unless ever people, Flanders Architecture Institute, 2018

architecten de vylder vinck taillieu: VARIETE / ARCHITECTURE / DESIRE, TOTO Publishing, 2019

ifj. JANÁKY István: A hely, Műszaki Könyvkiadó, 1999

ifj. JANÁKY István: A vak. Élet és irodalom, XLV. évfolyam 29. szám, 2001. július 20. ( https:// www.es.hu/cikk/2003-03-19/janaky-istvan/a-vak.html )

ZÖLDI Anna: Ilyen volt az Építészkongresszus. Építészfórum, 2018. ( https://epiteszforum.hu/ ilyen-volt-az-epiteszkongresszus )

PAZÁR Béla: Érdektelen építészet, Arc 4, 2000

MORAVÁNSZKY Ákos - M. GYÖNGY Katalin: A stílus - kritikai antológia, TERC, Budapest, 2009

GRAFE, Christoph - RIENIETS, Tim: Umbaukultur - The Architecture of Altering, Baukultur Nordrhein-Westfalen, 2020

csatolmány

szerző

  • Kustra Vencel
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Szabó Levente
    egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék