Regisztráció és bejelentkezés

Kisméretű, moduláris betonházak építési-szerelési költségei

A sorozatgyártás előnyei a gyorsaság, a költséghatékonyság és a tervezhető pontosság. Életünk bevált használati cikkei készülnek ilyen szellemben, pl. az autó-vagy bútoriparban. Megvalósítható-e ez épületek esetében is? Lehet-e az egész házat egyetlen háromdimenziós tárgyként előregyártani, szinte kész állapotban a helyszínre szállítani, és ha igen, mibe kerül ez a megrendelőknek? Egy ezekre a kérdésekre választ kereső technológia koncepcióját bocsátotta rendelkezésünkre kutatási célra a betonokkal régóta foglalkozó Ivánka.hu Kft., a projekt részletei még kidolgozás alatt állnak. A cél egy kisebb szobányi beton hasáb kiöntése egyetlen zsaluzatból, mely a ház alját, tetejét és 2 oldalát adja, valamint megfelelő vasalást és hőszigetelést is tartalmaz. Ez után kerülnek helyükre az üres homlokzatok könnyűszerkezetes lezárásai, a válaszfalak és burkolatok, valamint a beépített berendezési tárgyak. Az így elkészült elemek túlméretes szállítmányként az építési telekre juttathatók, több elem sorolásával pedig összetettebb struktúrák hozhatók létre. Valamennyi üzem a közelében fellelhető nyersanyagokból a közelében építkezőknek gyárt. A rendelhető házakat az általános helyi keresletre kell optimalizálni, a szállítási méretek szigorú betartása mellett.

Az építőipar korunk egyik leghatalmasabb környezetszennyezője, egy saját lakóhely létesítése pedig általában a legnagyobb beruházások egyike egy ember életében. Az építési folyamat szinte mindig egyedi, ami nagy többletköltséget jelent, ám valódi előnye csak akkor van, ha ehhez egy megfelelő igényszint kapcsolható. Érdekes tehát mérlegelni, mit nyerünk és mit vesztünk az építési munkák bizonyos részének egységesítése által.

A dolgozat témája ilyen rendszeren alapuló, különböző szituációkra és igényekre szabott épület-koncepciók létrehozása, valamint azok valószínűsíthető költségeinek kiszámítása, jelenlegi piaci árak mellett. A vizsgálat célja tehát irányadó árak meghatározása a fenti eljárással készülő egyszerű ház-variációk építési-szerelési költségeire, ami alapvető fontosságú az új technológia bármely piacon való térnyeréséhez.

szerző

  • Barna Bettina
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Vidovszky István
    egyetemi docens, Építéstechnológia és Építésmenedzsment Tanszék