Regisztráció és bejelentkezés

KONTÉNER ÉPÍTÉSZET: JÖVŐ VAGY MÚLT?

TDK munkánkban a konténer építészet eddigi történetét, formáit és elterjedését fogjuk bemutatni kortárs példákkal, megvizsgálva a közösségi médiát, mint YouTube-ot, építész híroldalakat, mint Archdaily-it, és Mark Hogan cikkjét, valamint tudományos munkákat, mint Reyner Banham esszéjét ebben a témakörben. Körüljárjuk környezeti hatásait, előnyeit és hátrányait, népszerűségét és kritikáit.

A konténer építészet már a hetvenes években elterjedt, de valódi értékei még felfedezésre várnak. Lassan ötven éve fontos területe az építészetnek, hiszen annyi lehetőséget foglal magába, ennek alapja, hogy könnyen szállítható és átalakítható. Időszakos térként különböző funkciókkal megtölthető, menekültszállás, oltópont, kiállítóterem, stand, és más szükségleti helyeknek is teret adhat. Mindezek mellett egyre elterjedtebb a felsőbb osztály körében, akár tiny housing, nyaraló és más lakóhelyek formájában.

Kutatásunk alapja, hogy megismerjük az építészetről alkotott közvéleményt, és tanulmányozzuk a kortárs példákat. A megszerzett ismeretek segítségével a saját elképzeléseinket fogjuk bemutatni az ideális konténer építészetről, és azok közül egy választott ötletet fogunk részletezni. Tehát a kutatásra épített célunk egy könnyen mobilizálható és önálló egység létrehozása, mely mindennapi használatra alkalmas élhető környezetet teremt. Egy hét konténerből összeépített, nagy részében megújuló energiát használó, fenntartható és újrahasznosítható anyagokból felépülő átmeneti lakóteret terveznünk, ami lakóegységekből, közösségi térből és recepcióból álló co-housingnek adhat otthont. Be szeretnénk bizonyítani, hogy a konténerekből alkotott házaknak még a jövőben is jelentős szerepük van, és nem szabad elhanyagolni ezeket az erőforrásokat, hanem foglalkozni kell ezzel a jelenséggel.

szerzők

 • Hegedűs Eszter
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Nádai Hanga
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Páricsy Zoltán
  , Épületszerkezettani Tanszék