Regisztráció és bejelentkezés

SOULSPACE

Az emberek sokáig a Paradicsomban képzelték el azt a helyet, ahol a legjobb lenni – ott a természetben élhettek, teljes harmóniában a környezetükkel. Ez a felülmúlhatatlan, az abszolút jó.

A CIA levezényelt egy tanulmányt, amiben egy teljes mértékben fehér, mesterségesen megvilágított szobába vitték a tesztalanyokat. 24 óra elteltével sokaknál kezdetleges hallucinációt tapasztaltak a stimuláció hiánya miatt. Ez a feltételezett abszolút rossz.

Azt vizsgálom, hogy a két véglet közötti skálán hol helyezkednek el azok a terek, melyekben a mentális jóllét kiemelten fontos – körbejárom a különböző közösségi épületek terét, a művészeti galériákat, múzeumokat, melyek az egyént és annak élményét helyezik előtérbe. Ez alapján célom meghatározni, melyek azok az elemek, melyekkel javíthatjuk mentális jóllétünket, általános benyomásunkat a vizsgált terekben.

Eddigi tervezéseim során akarva-akaratlanul, de mindig ahhoz a problémakörhöz jutottam el, amely az emberek mentális jóllétét érinti. Mert építészként az emberekkel foglalkozunk. Mi alakítjuk a környezetünket, amiben élünk, mi tehetjük olyanná, ahol jól érezzük magunkat, mi alkothatunk egészséges tereket. Véleményem szerint a tervezés egyik nagy paradoxona az, hogy az előbbi gondolatok ellenére számtalan szabály van, amit szem előtt kell tartanunk a munkafolyamat során, így az építészet pszichológiai vonatkozása háttérbe szorul, holott a tér hangulatisága, atmoszférája válik majd azzá, amit tapasztal a használó nap mint nap.

Kutatásomat impressziókkal és általánosságban elfogadott elvek valamit tudományos kísérletek alapján tervezzem alátámasztani. Inspirációt nemzetközi példákból is merítek, ennek ellenére a hangsúlyt a magyarországi intézményekre fektettem majd. Ezeken a helyeken a szerzett tapasztalataimat, benyomásaimat vetem össze a felhasználókéval, ezeket ismertetve vonom majd le a konklúzióimat.

Szeretném végig járni, hogy mik azok a tényezők, építészeti eszközök, amik hatással vannak ránk és ezek által hogyan teremthetünk ideális, jólléti és esetleg gyógyító hatású tereket. Hogyan válthatunk ki különböző reakciókat a felhasználókból és ezt hogyan fordíthatjuk a javukra. Hogy a tereink ne csak olyan terek legyenek, amiket funkciójuk betöltésére terveztek, hanem hathassanak használóik belső világára a lehető legpozitívabb módon.

csatolmány

szerző

  • Mónus Anna Mária
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Pintér András Ferenc
    egyetemi tanársegéd, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést