Regisztráció és bejelentkezés

Hang-Tér-Hang

A kutatásom célja, hogy kapcsolatot keressek az időbeli, illetve a térbeli művészeti alkotások között. Vannak dolgok, amiket állandósult jelleggel érzékelünk, mint például egy építészeti teret, annak az atmoszféráját. Ezzel szemben találkozhatunk olyan alkotásokkal is, amiknek pillanatnyi értékük van, ilyen például egy zenemű, egy hangszer megszólalása. Ez az egyik pillanatban elér valamilyen hatást bennünk, viszont a következőben már el is tűnik. Nagyon bonyolult folyamat ennek a két művészeti diszciplínának a kapcsolódási pontját megkeresni, én ezt kíséreltem meg a TDK-m során.

Kiválasztottam néhány jellemző hangszert és ezekkel hangokat hoztam létre, amelyek kifejezik az adott hangszer stílusát. Ezután a megkomponált hangokhoz megpróbáltam ábrákat, illetve a későbbiek folyamán tereket rajzolni, modellezni. Így hang-tér párokat kaptam, ezzel a technikával kapcsoltam össze ezt a két, egymástól teljesen eltérő művészeti ágat.

A kutatásom során a mesterséges intelligencia képszerkesztő platformjával is kísérleteztem, megpróbáltam vele tereket létrehozni. Megnéztem mennyire tudja megragadni egy-egy hangszer sajátosságát, illetve mennyire tér el az én általam létrehozott térformától.

A tanulmányom szóbeli bemutatása során egy kisebb felmérés keretein belül megállapítom, hogy az emberek mennyire gondolkodnak hasonlóan, hányan választanák ugyanezt a teret az éppen megszólaló hanghoz.

csatolmány

szerző

  • Biri Blanka Zsuzsanna
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Répás Ferenc
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

I. helyezett