Regisztráció és bejelentkezés

Felhők gyűlnek

FELHŐK GYŰLNEK

Változás. Jelen van a világunkban, valamint az egyéni életünkben is. Változunk és változtatunk. Mi magunk folyamatosan változunk, a minket érő hatásoknak köszönhetően. Kinyitjuk a fényképalbumot, s rácsodálkozunk: a gyerekek felnőnek, a fiatalok egyre érettebbé válnak, a felnőttek arcára pedig az élet megrajzolja az első ráncokat, melyek az idő haladtával egyre mélyülnek. Változtatjuk környezetünket, helyzetünket, kapcsolatainkat.

Állandó változást fedezhetünk fel ugyanakkor a természet világában is, megfigyelve az élővilág mindennapjait, a tájakat, az éghajlatokat, természeti elemeket, vagy az időjárás jelentést, mikor felhívják figyelmünket, hogy változékony időjárás várható a következő napokban. A természeti jelenségek közül, egy különösen közel került hozzám az elmúlt hónapokban: a felhők. Különlegesek, sokszínűek, számos különböző megjelenési formájukkal találkozunk életünk során. Kapcsolódnak az első gyermekkori élményeinkhez, mikor fűben fekve nézegettük, ki mit lát a hófehér „pamacsok” alakjában. Később a szomorkás, esős hétköznapokat kísérik szürkeségükkel, vagy épp a reményt adó, ragyogó napfelkelték kiegészítői. Kötődnek a romantikus, színpompás naplementékhez, vidám baráti kirándulásokhoz, hirtelen kialakult viharokhoz, és ki tudja még mennyi élményünkhöz.

A munkámat a változás, mint jelenség inspirálta. Talán az emberi arc fejezi ki leginkább az ember változását, az idő múlását. Az a változékonyság pedig, amely a felhőkben rejlik, különleges kísérője egész életünknek. Célom, az installációm által vizuálisan kifejezni a változás jelenlétét, valóságát, fontosságát, szépségét, vagy épp drámaiságát egyéni életünkben és környezetünkben. A változás történik, egyfelől ezt el kell fogadnunk. Másrészt meggyőződésem, hogy bizonyos mértékig irányíthatjuk, befolyásolhatjuk azokat. Tegyük ezt, ha erre szükség van.

szerző

  • Madarász Zsuzsa
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék