Regisztráció és bejelentkezés

"Kortárs piktorializmus"

Az alapötlet a piktorializmus (Amerikában fotoszecesszió - XIX.-XX. század fordulóján) fotográfiai korszakban használatos, mára már archaikus technikák (ún. nemeseljárások - ezeken belül is az olajnyomat) felelevenítése a XXI. század elején.

"A piktorialista fotográfia legnagyobb érdeme, hogy a fényképezést művészeti rangra emelte. A fotók azonban a nemeseljárások használata miatt már szinte megtévesztő módon hasonlítottak a festményekhez..." [http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/articleview?mi_article_id=1014 ]

Ezek a módszerek, gyakorlati szemmel nézve, valahol a mai analóg fényképezés és a szabadkézi grafikai technikák között félúton helyezkednek el. Ezért is különösen érdekesek, hiszen minden fénykép egyedi, és óhatatlanul, markánsan magán hordozza alkotója kézjegyeit.

Ilyen eljárásokkal készítünk kortárs magyar épületek belső tereiről (és modellekkel - magunkkal - való viszonyrendszeréről) fényképeket. Célunk a több mint egy évszázados technikák és a fényképek mai témája; a régmúlt és a most kontrasztba állítása.

szerzők

 • Börcsök Teodóra
  építészmérnök
  nappali
 • Börcsök Dániel
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Üveges Gábor
  egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék