Regisztráció és bejelentkezés

Absztrakt városkép: A szentendrei Dunaparti Művelődési Ház hangterelő falának grafikája

Az 1992-óta városi intézményként működő művelődési ház a belvárosban, a Duna-parti tornyos polgárház, a volt Péchy villa épületében található.

A Művelődési ház nem csak a találkozóhelyként működik, hanem sokrétű közművelődési feladatot lát el. Helyet ad különböző művelődési és szabadidős tevékenységeknek, tanfolyamoknak, kluboknak, szakköröknek.

Udvarában 2008 óta ad otthont az Elevenkertnek, ami Szentendre egész nyáron át tartó ifjúsági fesztiválja, a Tizenegylet Ifjúsági Egyesület szervezésében.

A hangterelő/szigetelő fal a nézőtérrel párhuzamosan fut 12,5 méter hosszan. Anyaga festett hungarocell. Az Elevenkert és a Művelődési Ház grafikai pályázatot írt ki a hangterelő fal megtervezésére. Pályázatom elnyerte az első díjat, illetve a közönségdíjat is így az általam tervezett kompozíció kerülhetett megvalósításra.

A koncepcióm alapját a magasból látható szentendrei háztetők textúrája adta. A cserepek szép ritmusban feküdnek fel a tető síkjára, de vannak gyengébbek, akik nem tudnak ellenállni egy erős szélnek. Alakra hasonlóak, árnyalatra már kevésbé… egymás mellett nincs köztük két egyforma pár. A falfelületre ezt a hangulatot

szerettem volna átadni, absztrahált formában, fiatalos lendülettel.

csatolmány

szerző

  • Takács Gyula
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék