Regisztráció és bejelentkezés

para-lízis

PARA-LÍZIS

Sokszor nehéz eldönteni, hogy álmodunk, vagy ébren vagyunk. Főleg , ha az alvásparalízisről van szó.

Sokan élik le életüket úgy, hogy sohasem lesznek részesei ennek a furcsa élménynek, vagy inkább rémálomnak. Az alvási bénulás (más néven alvási paralízis vagy alvásparalízis) közvetlenül elalvás előtt, vagy felébredéskor jelentkezik, és legfeljebb egy-két percig tart. Az érintett a szemén kívül egy izmát sem tudja megmozdítani, így még beszélni sem tud. Gyakran kíséri félelemérzet, társulhatnak hozzá hallucinációk (lidércnyomás), vagy testen kívüli élmény. A hallucinációkat igaznak hitték. A néphit szerint rossz szellemek, lidércek, boszorkányok okozzák, hogy megfélemlítsék vagy megöljék az embereket. Innen származik a lidércnyomás kifejezésünk is.

Én azon kevesek közé tartozom, aki átélte már ezt a jelenséget, így személyes tapasztalataim vezetnek munkám során. Álmodás közben a helyszín mindig azonos a valós helyszínnel, tudatában vagyunk annak, hogy alszunk, valós lassúsággal, lomhán telnek a percek és csak szeretnénk felébredni. Próbáljuk kinyitni a szemünket, mert elfog valami szörnyű érzés, nyomaszt. Majd az ébredést követően rájövünk, csak álmodtunk.

Videómmal az a célom, hogy betekintést engedjek ezekbe a különleges, furcsa és hátborzongató álmokba. Annak aki még soha nem tapasztalt hasonlót, érdekes lehet szembesülni azzal, hogy létezik ilyen. Aki hozzám hasonlóan átélte már az alvási bénulást, megnyugodhat, nem őrült meg, mással is történik ilyen. Ráismerhet a képsorokban saját rémálmára, félelmeire és azonosulhat vele.

Szeretném megjeleníteni azt a nyomasztó világot, ami az álom során jelen van. Azt az érzést, amikor az ember mindenáron fel akar ébredni, de nem tud. Ki akarom nyitni a szemem, fel akarok ébredni, de nem tudok. A célközönség élje át, értse meg, mi történik azzal, aki alvási bénuláson megy keresztül.

csatolmány

szerző

  • Fehérvári Tekla
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék