Regisztráció és bejelentkezés

Kocka/Kuckó

"A ház a par excellence emberi világ. A mi világunk, mert mi építettük. Emberi mértékkel mérve a ház építése az, ami legközelebb esik a világ isteni teremtéséhez. Az otthonomban én vagyok a teremtő és az úr. Én mondom azt: legyen világosság, és valóban a következő pillanatban kigyulladnak a fények. Én határozom meg a napot és az éjszakát, én tűzöm ki a csillár csillagjait ebben a mikrovilágban. Nem hiába van a háznak és szobának "mennyezete". Az én házam az én univerzumom. Az, hogy én a házamból látom a világot, és a világ nem lát engem, már-már isteni helyzet és hatalom."

Az idők során éltek már barlangokban , sátrakban, kastélyokban, egészen napjainkig mikor már alig van korlátja, hol és miben éljünk. Korunk kreatív lakásait a kényszer vagy épp a határtalan lehetőségek keltik életre. Megtervezni, megépíteni saját otthonodat, az egyik legizgalmasabb dolog a világon. Gyerekkorunkban is sok időt töltünk azzal, hogy összetákoljuk saját kis kuckónkat.

Az ember számára az elvonulás lehetőségét, a biztonságot jelenti a lakás.Ez a hely biztosítja számunkra az elszakadást a külvilágtól, problémáinktól. Ennek ellenére szeretünk minél közelebb lenni a nyüzsgéshez, a pezsgéshez. Mennyire lehet ezeket az ellentéteket feloldani a hely kiválasztásával, és mennyire tudunk ezen építészeti eszközökkel segíteni?

Elsősorban városi szövetben keresünk olyan szituációkat, amelyek építészeti kihívást jelentenek, határhelyzetet feszegetnek.

Másodsorban egy olyan terv kidolgozásán szeretnénk dolgozni, ami a mi rétegünk flexibilitását (mobilitását) hordozza, és meglévő esztétikai kíváncsiságunk által formált.

szerzők

 • Klujber Bence
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Ligeti Dávid
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Hódosi Dániel
  építészmérnök műszaki
  nappali
 • Jug Mátyás
  építészmérnök tervező
  nappali

konzulens

 • Dr. Kolossa József
  adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék