Regisztráció és bejelentkezés

Pavilon - múltból a jövőnek -

Pavilon

-múltból a jövőnek-

Az európai kultúrában meghatározó a római kor, kulturális hatásai a mai napig érezhetőek az európia élet számos területén. Óvnunk kell római örökségünket, hiszen kultúránk gyökereit óvjuk ezzel.

A munkánk a Dacia határát biztosító védműrendszer feltárási területén hivatott a hajdani kor hangulatát átadni a látogatóknak. A védműrendszer maradványa Mikháza és Deményháza közt fekszik Erdélyben, egy erődítményből (limes castrum) és egy településből (vicus) állt i.sz. első században. A szakemberek számítanak arra, hogy fürdőket, templomokat is feltárnak a munkálatok során, így a bővíthető pavilont kell kialakítani.

A pavilon három ásatási helyszínen látna el kettős funkciót: a castrum közepén a principiában és kettő további helyszínen a vicusban. A római kor zárt tér hangulatán túl, biztosítanánk az ásatási munkálatok ideje alatt az adminisztrációs és a rajzi munka elvégzéséhez szükséges környezetet, valamint a szükséges eszközök helyszínen való tárolását, a helyben talált leletek bemutatását. Az ásatások tovább haladásakor egy-egy pavilon résznek bővíthetőnek kell lennie, míg a bemutató és munkára szánt tereket állandónak alakítanánk ki.

Célunk tisztelettel adózni a római szellemi nagyság előtt, nem megismételni a rómaiak téralakítását, hanem egyfajta emléket állítani, mely segít feleleveníteni a látogatóknak a dicső római kort. Formai megfogalmazással, megfelelő építészeti minőséggel kívánjuk az látogatók elé tárni a római kultúra értékeit.

Munkánkkal a római kultúra tüzét szeretnénk megőrizni a jövőnek, Cicero mondása után „Adj tüzedből lángot annak aki kér.”

szerzők

 • Szentesi Levente
  építészmérnök
  nappali
 • Trombitás Dóra
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék