Regisztráció és bejelentkezés

Tervezett informális

Egyiptom lakhatási problémái a népesség folyamatos, nagy ütemű növekedésével egyre súlyosbodnak, és kihatnak a mindennapi élet, gazdaság, társadalom számtalan területére. Hassan Fathy az előző század derekán egy falu áttelepítéséhez akarta megteremteni a lehetőséget New Gourna modellfalujával, melyben építészeti és településtervezési eszközökkel életmódbeli kérdésekre is választ keresett. Azóta radikális változások mentek végbe a társadalmi környezetben, és egyértelművé vált, hogy Fathy ideálisnak vélt modern-vernakuláris alkotásai a XXI. században nem élhetőek, nem tudják kielégíteni a helyéhséget. Elméleti eszköztárából viszont sok gondolat felhasználható vezérfonalként egy mai "modellház" tervezése során is: a legkönnyebben elérhető anyagok használata, a hely adottságainak szem előtt tartása, a hagyományos megoldások aktuális korszellemben történő újrafogalmazása és a szándék egy, az általánosan jelenlévőnél jobb életminőség biztosítására a mi tervezési folyamatunknak is meghatározó elemei.

A tervünk célja a néhai modellfalu egyik megüresedett házhelyén egy olyan lakóépület felvázolása, ami a mai igények és viszonyok között egy jó megoldás lehet a lakókörülmények fejlesztésére, szem előtt tartva azokat a szempontokat, amik markánsan eltérnek az európai építési környezettől- a folyamatos változtatásra és bővítésre való igény, rövid élettartamra tervezés, a kiszámíthatatlanság jelenléte. Ebben a környezetben a “ház”, csakúgy, mint Fathy projektjében, szükségszerűen több, mint épület: válasz- és egyensúlykeresés egy komplex urbanisztikai, szociológiai, gazdasági, építészeti és emberi problémakörben.

Szakirodalom:

Tibai Friderika, Veres Laura: Hely, udvar és tér. / Vernakuláris építészet és modernizmus Észak-Afrikában. 2016 - TDK dolgozat.

Nagy Eszter, Dolmány Rita: Fathy és a modern. 2015 - TDK dolgozat

Diane Singerman: Cairo Contested. 2009, The American University in Cairo Press

David Sims: Egypt’s desert dreams 2014, The American University in Cairo Press

Myriam ABABSA, Baudouin DUPRET, Eric DENIS: Popular housing and urban land tenure in the Middle-East. 2012, The American University in Cairo Press

Hassan Fathy: Architecture for the Poor 1973

Inspiráció:

Urban Think Tank, Kere Architecture, Small Works (Cameron Sinclair Studio)

csatolmány

szerzők

 • Dávid Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

 • Balázsik Stefánia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Andrássy Nóra
  építész munkatárs, KÖZTI ZRT (külső)