Regisztráció és bejelentkezés

Csűrjük meg!

Rudabánya a Borsodi településeknél tudatosabb fejlesztési stratégiával építi ki új turisztikai attrakcióit, közösségi programjait és energikus arculatát.

Ennek részeként a település életét színesítené egy többfunkciós közösségi tér, ami új lehetőségeket jelent a Rudabánya kulturális életében. Egy olyan épület, ami képes befogadni színházi, táncházi programokat, szabadtéri mozit és kisebb fesztiválokat is kiszolgálhat.

Véleményünk szerint fontos megtartani a kapcsolatot a térség tradicionális építészeti formavilágával, átörökítve a múlt jellegzetes épületszerkezeteit.

Így adódik a tervezési kiinduló kérdése: hogyan lehet két átalakításra szánt csűrt kortárs módon összeilleszteni, újrahasznosítani, hogy alkalmassá váljon a mai igények kiszolgálására. A csűr épülete további kapcsolatot teremt a régi falvak közösségszervezése és a kortárs igények között, hiszen a templom után ezek az épületek voltak a legnagyobb befogadó képességűek, és itt rendezték a falu nagy bulijait.

Célunk, hogy munkánk során egy olyan, az igényekhez alkalmazkodó közösségi helyet tervezzünk Rudabányának, ami kulturális pluszt ad és hozzájárul, hogy a helyiek még sokszínűbb közösségi életet szervezhessenek maguknak.

A mellékelt képen U. Nagy Gábor őriszentpéteri Táncpajtája látható.

csatolmány

szerzők

 • Michelisz Éva
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Pokol Júlia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szűcs Imre Ferenc
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék