Regisztráció és bejelentkezés

Egy pillanat

„Szívünkbe láthatatlan papíron, olvashatatlan tintával kerülnek fel az örökkön emlékezetes pillanatok.”

Hioszi Tatiosz

Pillanat. Már a középkorban használt mértékegység, az idő könnyebb definiálására. Napórán az árnyék egységnyi elmozdulása. Tehát tudományos megközelítésből, egy pillanat az 60 perc/40 napóra egység, vagyis másfél perc.

De ugyanennyit jelent az a pillanat, amikor például a nyertes befut a célba? Vagy a felhőből kihulló első esőcsepp, ami aztán a folyóba hullik, és beleolvad a vízbe. Influenza elleni oltás a karba. A kristályváza érkezése a márványpadlóra. „Egy pillanat, és jövök.” – mondjuk sokszor.

Ez a fogalom nem hagyta nyugodni a gondolataimat, így a munkám célja, hogy megtaláljam a jelentését, és hogy saját aspektus szerint definiálni próbáljam azt.

A vizsgálódásaim tárgya tehát, hogy a pillanatok körül felmerülő kérdésekre megpróbáljak választ találni.

Ehhez kiindulásul különféle kapcsolatokat vizsgáltam, melyek egymás ellentettjei, kiegészítői, szemben álló, de mégis kiegészítő erők, viszonyok. Állapotok, melyek részei ellentétek, de egybe kapcsolódva örök körforgásként járnak, átalakulnak egyikből a másikba. Két pólus összeérése.

Véleményem szerint az állapotok között feszülő, érzékeny határvonal az, ahol a lényeges változások végbemennek, és ez fogja meghatározni magukat a fogalmakat, és nem azok saját magukat.

Ezeken a pillanatokon keresztül érthetjük meg mindennek a jelentését, végbemenetelét.

A pillanatok fontosságára szeretném fektetni a hangsúlyt, érzékeltetve, hogy ezekben a helyzetekben történik meg minden, ami létfontosságú.

Ezt a gondolatmenetet pedig mozgókép formájában, a színtiszta víz és a fekete tustinta vizsgálatával szeretném bemutatni, melyek a két pólusát jelentik a különféle fogalmaknak, azt a folyamatot ábrázolja, ahogy az egyik átlép a másikba.

Valamint a Bergson-féle időelmélet szerint, szubjektív értelemben az idő van, hogy gyorsan, és van, hogy lassan múlik. A film láthatóvá teszi, hogy a szubjektív időben milyen hosszú is lehet egy pillanat.

csatolmány

szerző

  • Siska Enikő
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék